Recept 1: Hovězí líčka na zeleném pepři a sušených rajčatech
Autor receptu: Otto Plášek
Suroviny:
hovězí líčka (6 kusů)
1 cibule, 6 větších plátků sušených rajčat.
5 dkg uzeného špeku
2 lžičky naloženého zeleného pepře
olej, sůl, hladká mouka
Postup:
Hovězí líčka očistíme a zbavíme případných nečistot. V hmoždíři smícháme 2 lžičky naloženého zeleného pepře, lžičku hrubozrnné soli a na mini kostičky nakrájený uzený špek. Vše poctivě rozmělníme a následně vetřeme do všech kousků masa. Takto potřené maso dáme uložit do druhého dne do lednice. Naložené maso následně opečeme velmi zprudka na pánvičce v oleji, dokud se maso nezatáhne. Takto opečená líčka přendáme do hrnce. Do vzniklého výpeku na pánvi, vložíme na hrubo nakrájenou cibuli a opečeme do tmavé barvy (pozor hlídat - nespálit). Do tmava opečenou cibuli přendáme k masu do hrnce společně s plátky sušených rajčat. Podlijeme horkou vodou do ¾ masa. Dusíme pod pokličkou na co nejmenším plamenu, dokud maso není krásně měkké. Maso poté vyndáme a vzniklou šťávu dokončíme tak, že na drobné kousky nakrájíme změklá sušená rajčata a vrátíme do šťávy. Zahuštění provedeme rozmícháním lžíce mouky v trošce vody s následným přidáním do šťávy, vše dobře rozmícháme a necháme provařit 15 minut mírným varem. Maso posypeme bohatě opečenou cibulkou. Podáváme s bramborovou kaší a troškou silné šťávy.

