Tradiční řemesla v současném designu i neopakovatelná historie starých hostinců

šlapanicePřijďte se nechat unést krásou lidského umu, zručnosti a tradice. Výstava Muzea ve Šlapanicích nese název Krásná práce. Tradiční řemesla v současném designu a věnována je tradičním řemeslům a lidovému umění, které však představuje v nových souvislostech. Ukazuje, že řemeslné předměty, vyrobené ručně, s péčí a precizností, navíc z lokálních materiálů, nejsou zastaralé, ba právě naopak.

Co byste řekli na zrcadlo inspirované neustálým pohybem vln tančících po vodní hladině, batůžek šitý z modrotisku nebo sadu jídelních misek ze zakuřované keramiky? Prohlédnout si můžete originální díla košíkářství, modrotisku, pasířství, vyšívání, řemenářství, keramiky a dalších řemesel. Díla vznikala ve spolupráci mistrů tradičních řemesel se studenty ateliérů produktového designu. Výstava prezentuje projekt Krásná práce, který se zaměřuje na předávání starých řemeslných znalostí mladým lidem a navrací do života pozapomenuté techniky v kontextu současného designu a módy. Určitě přijďte i s dětmi, interaktivní formou se seznámí s tradičními řemeslnými technikami a ve velké dílně se stanou tvůrci a navrhnou i vyrobí si svůj vlastní projekt. Výstava končí 14. dubna 2024.

Druhá výstava Hospoda! Žije? návštěvníkům přibližuje jedinečnou atmosféru starých hostinců s jejich štamgasty, příběhy a neopakovatelnou historií, zároveň se dotýká i prostoru hospody jako sociokulturního fenoménu v historii i současnosti. Výstavu, která potrvá do 26. května 2024, doprovází i zážitkové akce pro veřejnost, včetně přednášek, a to jak v prostorách výstavy, tak „v terénu" – ve fungujících podnicích i na místech, kde již hospody zanikly.

Muzeum ve Šlapanicích najdete na Masarykově náměstí 18.

(mbr, foto: Archív Muzeum ve Šlapanicích)