Muzeum romské kultury nabízí virtuální prohlídku, ale i videa

mrkMuzeum romské kultury pokračuje kvůli pandemii nadále v online prostoru. Stálou expozici, Příběh Romů, si můžete projít jako virtuální prohlídku. V šesti sálech je představena historie, tradice a kultura Romů. Vydejte se na zajímavou cestu od starověké Indie, přes temný středověk, reformy novověku, první republiku, druhou světovou válku, až do současnosti. Seznámíte se s tradičními řemesly, starými rituály i hudbou.

Lektoři pak pro malé návštěvníky připravují další díl videa s Jolankou a Gejzou – Čardášová princezna. Na březen je naplánovaný i workshop s umělkyní Veronikou Kačo, která panenky vyrábí a něco ze svého umu předá i ostatním zájemcům. Pozadu nezůstanete, pokud se chcete vzdělávat – první díl série Učme se romsky naleznete na našich webových stránkách a sociálních sítích v březnu také. Nadále bude pokračovat online edukační program pro školy Nezapomeneme 2021, který zprostředkovává téma holokaustu. Pokud situace dovolí, tak je v plánu na 7. března v prostorách muzea nedělní dílna pro rodiny s dětmi s názvem Světlo a tma.

Pietním aktem si pak 7. března připomeneme výročí prvního hromadného transportu Romů a Sintů z Brna do AuschwitzII-Birkenau. Letos také v online prostoru – svou pietu vyjádří významné osobnosti a pamětníci, chybět nebude hudební vstup a historická vsuvka.

Aktuální informace naleznete na stránkách rommuz.cz/muzeum-u-vasdoma/ nebo sociálních sítích.