Rodinná výstava Skřítci a trpaslíci

1021453Letohrádek Mitrovských na Starém Brně připravil na podzimní měsíce originální rodinnou výstavu Skřítci a trpaslíci. I když tyto bytosti často vyvolávají představy o kýči, jejich umělecká historie sahá až do období renesance a baroka. Jejich popularita překonala plot zámeckých zahrad a začala vzkvétat. Lidská fantazie a představivost započala pracovat a malým postavičkám bývaly přisuzovány pozitivní i negativní vlastnosti. Kdo z vás někdy neměl pocit, že mu někdo doma schoval klíče?

Množství podob anebo míst výskytu skřítků a trpaslíků existuje mnoho! V České republice ale máme v této oblasti jedno světové prvenství. Z Ústí nad Labem pochází první zahradní trpaslík na světě. Novodobou představu o trpaslících celosvětově nejsilněji ovlivnil až film Walta Disneyho o Sněhurce z roku 1937.

Výstava v letohrádku mapuje původ a množství forem, ve kterých bylo a je možné trpaslíky i skřítky potkat. Historické sošky, pohledy, přání, hrníčky, loutky, skleněné figurky... až po klasického zahradního trpaslíka, ale také historické fotografie liliputů nebo retro stojánky na vánoční stromek.

Na výstavě nebudou chybět ani dětem dobře známí skřítci z televizních Večerníčků – Křemílek s Vochomůrkou, Rákosníček nebo Racochejl, dále skřítek František z Kouzelné školky.

Na návštěvníky výstavy čeká svět skřítků, ve kterém je tvůrci výstavy představí v nejrůznějších činnostech v jejich přirozeném prostředí – jako dioráma.

„Nebude chybět ani čtenářský koutek s tematickými knížkami a omalovánkami nebo malá výtvarná dílna, kde si děti budou moct, za drobný poplatek, vyrobit figurku skřítka na památku," láká na výstavu jeden z kurátorů výstavy Mgr.Petr Lukas

Skřítci a trpaslíci
Letohrádek Mitrovských v Brně
15. 9. – 29. 11. 2020
Úterý – neděle, 10 – 16 hodin
www.letohradekbrno.cz