Moravská zemská knihovna bude otevřená po celé léto

MZK 05IMG 6157Moravská zemská knihovna otevřením studoven od 25. května obnovila provoz všech služeb. Oproti původnímu plánu nebude zavírat v letních měsících; nejnáročnější části druhé fáze rekonstrukce v rámci projektu IROP se podařilo realizovat již v dubnu a květnu. Knihovníci také využili čas nuceného uzavření kvůli koronaviru k pravidelné revizi fondu, nebude tudíž nutná ani každoroční třítýdenní červencová uzavírka.

Čtenáři však nadále musí počítat se specifickými hygienickými opatřeními. Zůstává povinnost nosit uvnitř knihovny roušku, dodržovat rozestupy, při manipulaci s knihami v regálech používat desinfekci nebo rukavice. Kvůli povinným rozestupům byl počet studijních míst snížen ze 798 na 241, proto budou moci služeb a prostor knihovny využívat pouze čtenáři s platnou registrací. Nejlevnější registrace na měsíc však stojí pouhých 20 korun. Rovněž otevírací doba knihovny bude kratší: v pondělí, středu a pátek bude otevřeno od 9 do 15:30. V úterý a ve čtvrtek od 10 do 18.
V rámci rekonstrukce bylo vybudováno nové zádveří hlavního vstupu, díky němuž bude v zimních měsících ve foyer o něco příjemněji. Atrium získalo novou dřevěnou terasu. V průběhu letních měsíců bude ještě po etapách probíhat výměna koberců v jednotlivých studovnách. Občasně tedy bude docházet ke krátkodobým omezením provozu jednotlivých studoven a současně může být v knihovně větší míra hluku. Absenčních ani prezenčních výpůjček se omezení však již nedotknou.

Kulturní a vzdělávací program bude v plné míře obnoven až v září.

(sal)
Foto: Archív MZK