Historie potápění v Československu v Technickém muzeu v Brně

TMB Foto potápění TMB22. 10. - 31. 12. 2019
Technické muzeum v Brně

Potápění se v posledních desetiletích stalo významnou sportovní a rekreační aktivitou. Zájem je vyvolán také řadou filmů ukazujících podvodní svět a činnost potápěčů i množstvím knih, které vychází. Výstava v Technickém muzeu v Brně představí vývoj potápění v Československu během 20. století.

„ Návštěvníkům ukážeme vývoj skafandrů od těch těžkých, které byly závislé na spojení s technikou na břehu, až po lehké akvalungy, umožňujících nezávislý pohyb pod vodou," specifikuje nabídku TMB kurátor výstavy Pavel Holman a dodává: „Těžké skafandry se používaly a stále používají hlavně pro práci pod vodou, pří stavebních pracích na přehradách, mostech a jiných objektech, či při udržování plavebních cest. Takovéto skafandry používal také známý archeolog, antropolog a speleolog Karel Absolon při průzkumu jeskyní Moravského krasu."

Nezávislé potápění se objevuje až po druhé světové válce. Přispěl k tomu vynález dýchacího přístroje – akvalungu - Jacquesem-Yvesem Cousteauem a Emilem Gagnanem v roce 1942. Tlakový ventil na lahvích se stlačeným vzduchem umožnil regulaci přívodu vzduch v závislosti na hloubce a tedy tlaku, který zde působil. Cousteau také zkonstruoval vodotěsné pouzdro na kameru, což umožnilo fotografovat a filmovat pod vodou.
Potápěčská výstroj byla zprvu vyráběna podomácku, ale během 50. let. 20. stol. ji začaly vyrábět i průmyslové podniky v tuzemsku, jako Chirana Stará Turá, Stavební stroje Ivančice, Vítkovické železárny, Sportklimex aj.

Výstava představí také jednotlivé součásti potápěčské výstroje, jejich vývoj a návštěvníka seznámí se základní terminologií. Nebudou chybět fotografie s podvodní tematikou a promítání filmů. Historie potápění v Československu bude přístupná od 22. října do konce roku.

(sal)
Foto: Archív TMB