Výstava unikátních historických domečků a pokojíčků Na návštěvě u panenek

pokojicek14. 5. - 30. 6. 2019
Letohrádek Mitrovských v Brně

Letohrádek Mitrovských v Brně od začátku května do konce června představí exkluzivní ukázky historických domečků a pokojíčků pro panenky od 80. let 19. století až po domeček pro Barbie z 90. let 20. století. Tři desítky domečků jsou zapůjčeny ze sbírky manželů Pecháčkových z Rychnova nad Kněžnou. V České republice ojedinělá kolekce vyniká nejen stářím a originální autenticitou, ale i množstvím detailních doplňků, kterými jsou domečky a salónky pro panenky zařízeny.

„Propracované miniaturní nábytkové kusy, dekorativní tapetky, zmenšení domácí mazlíčci, malé cínové nádobíčko, ve kterém se dá vařit na elektrickém sporáku a jiné detaily zaujmou každého pozorného návštěvníka", dodává Petr Lukas, správce Letohrádku. Na výstavě nechybí ani kupecké krámky, ukázky malých školních tříd a pro kluky například zmenšené autogaráže nebo koňské stáje.

pokojicek3Do našich oblastí se dostaly domečky z německy mluvících oblastí v 19. století. Hračka, která dříve sloužila dětem ke hře i poučení, je dnes vzácným svědectvím o dřívějším životě a důvtipu samotných tvůrců. Miniatury tak nepředstavují jen zidealizovaný zmenšený svět dospělých, ale nostalgicky dokumentují proměny domovních interiérů a způsoby života v minulosti. Pro vysokou pořizovací cenu sloužily domečky, obchůdky a jiné zmenšeniny obvykle několika generacím dětí. Rodinné poklady tak byly často zachovány v neměnném stavu a byly jen minimálně modernizovány. Velké oblibě se domečky těší i u dnešních dětí a v neposlední řadě i dospělých, kteří miniatury rovněž sbírají.

Letohrádek Mitrovských v Brně
4. 5. - 30. 6. 2019
út - ne: 10 - 16 h.
www.letohradekbrno.cz