Digitárium na hvězdárně ovládnou obrovští dinosauři!

hvězdárna DAD Deinonychus01 HDod 26. 12. 2016
Hvězdárna a planetárium Brno

Dinosaury si každý vybaví jinak. Někdo si vzpomene na Burianovy kolosy ve slavném filmu Karla Zemana, jiný zase na scény z Jurského parku od Spielberga. Řada z nás navštívila dinopark, a tak na mysli vytanou působivé plastové modely. A pak jistě existují i takoví, kteří si okamžitě vybaví starý animovaný seriál, kde dinosauří mládě mlátí pánvičkou do hlavy svého tatínka křičíc: „Nejsi máma, nejsi máma!".

Ať už znáte tyto pravěké tvory jakkoliv, určitě je řada věcí, které o nich nevíte. A které by vás zaručeně překvapily. Tak jako Lucii, holčičku, která se společně s tatínkem do pravěku dostane. A uvidí toho opravdu hodně. Seznámí se s Quetzalcoatlem, největším létajícím tvorem, jenž kdy žil na naší planetě. Bude utíkat před stádem Argentinosaurů a schovávat se před útočným Velociraptorem. A uvidí taky scénu dinosauřího zániku, jenž nastal v důsledku pádu obří planetky před 65 miliony let.

Zní to jako ohromné dobrodružství a taky že je. A nejlepší je, že vy jej můžete prožít společně s našimi hrdiny. Čímž nemyslíme „prožít" tak, jak to známe u filmů, které sledujemehvězdárna DAD Archaeopteryx01 HD v televizi v obýváku. V digitáriu Hvězdárny a planetária Brno se totiž představení doopravdy prožívají. Obří širokoúhlá projekční plocha vestavěná do kopule planetária, digitální projektory a fantastický zvuk - to vše pomáhá vytvořit intenzivní zážitek se všemi jeho klady i zápory. Budete se smát, budete žasnout, budete se bát a občas se vám i zatočí hlava. Doporučujeme přijít s někým blízkým – s partnerem, s kamarádem nebo s dětmi. Občas je úleva sáhnout na vedlejší sedačku a ujistit se, že je tam někdo, koho znáte, a ne krvelačný tyranosaurus!

Šedesátiminutové představení Soumrak dinosaurů vytvořilo studio Mirage 3D a do češtiny jej namluvili herci Městského divadla Brno. Na Kraví hoře uvádějí už od vánočních prázdnin a na programu se udrží až do března, vždy o víkendu. Kromě samotného filmu si užijete také komentovanou stylovou ukázku hvězdné oblohy tak, jak vypadala před miliony let, za času dinosaurů! Tak si zarezervujte své vstupenky – třeba jako dárek pod stromeček. Soumrak dinosaurů je přístupný pro všechny odvážné starší šesti let!

(sal)
Foto: Archív hvězdárny