Čerti i s Káčou vtrhnou do „Mahenky"

čertod 10. 12. 2016 do 15. 6. 2017
Mahenovo divadlo

Soubor Janáčkovy opery NdB se se svou další premiérou vydá po delší době na prkna Mahenova divadla, aby pekelné síly v režii Jiřího Heřmana a pod taktovkou Jakuba Kleckera ovládly jeviště i zákulisí! Třetí premiéra sezony je totiž určena pro celou rodinu, a jaký lepší titul vybrat než Dvořákova Čerta a Káču. Nová inscenace je zároveň prvním premiérovým titulem dvou vynikajících sólistů Janáčkovy opery, Václavy Krejčí Houskové, která ztvární Káču, a jejího čertovského partnera Romana Hozy v roli Marbuela.

V roce 1897 přihlásil mladý učitel a spisovatel Adolf Wenig do soutěže vypsané Národním divadlem libreto Čert a Káča, které získalo první cenu. Téměř šedesátiletý Dvořák se v té době opernímu žánru příliš nevěnoval, ale F. L. Rieger libreto mladého Weniga Dvořákovi doporučil a ten se brzy pustil do práce. Wenig ve svém libretu vychází z pohádky Boženy Němcové, ale důležitou inspirací mu byla i Balada o nebohém ďáblu Ladislava Quise, která poprvé představila Káču jako mnohem sympatičtější postavu – holku sice upovídanou a energickou, že by čerta utahala, ale není zlá a její největší vášní je tanec. Ten je i typickým rysem hudby Čerta a Káči. Taneční stylizace se prolínají celou operou: originální valčík ve scéně vesnické tancovačky, polka, na kterou tančí Káča s Marbuelem, strhující tanec čertů v pekle nebo stylizace polonézy v předehře ke třetímu dějství, která bývá také často uváděna jako samostatné koncertní číslo.Dvořákovi se podařilo vytvořit vtipnou operu, která do dnes baví malé i velké diváky.

Nová inscenace je prvním premiérovým titulem dvou vynikajících sólistů Janáčkovy opery NdB, Václavy Krejčí Houskové, která ztvární Káču, a jejího čertovského partnera Romana Hozy v roli Marbuela.čert02 Janáčkova opera také naváže na úspěšnou spolupráci s Dětským sborem Brno, který v současné době spoluúčinkuje v Hrách o Marii a Carmen. Společně s ním se vydají ostatní postavy příběhu a hlavně diváci do zámku v Mokré Lhotě. A co je nejdůležitějším místem na zámku? No přece kuchyně! A v té právě teď krásně voní koláče a někdo už narazil i bečku s pivem. Není divu, že se tu pomalu schází všechno zámecké služebnictvo i lidé z vesnice. Nakonec proč by nemohla být tancovačka a posvícení přímo tady, stačí odsunout nějaké hrnce a místa je hned dost. Jenže pod zámeckou kuchyní se dějí divné věci, jakoby tam ústilo samotné peklo. Prý čerti neexistují, ale oni byli a jsou všude, nikdy nezmizeli, jen my jsme vyrostli a ztratili jsme schopnost je vidět. Ale děti, ty je vidí...

K nové brněnské inscenaci Čert a Káča byly vytvořeny speciální omalovánky pro děti, které obsahově korespondují s dějem opery a využívají scénických návrhů scénografa Pavla Svobody. Autorkou ilustrací je Jana Smetanová. 

Premiéra: 10. prosince 2016 v Mahenově divadle

Reprízy:
ne 11. 12. 2016 od 19h
čt 22. 12. 2016 od 17h
pá 30. 12. 2016 od 17h
ne 2. 4. 2017 od 17h
út 4. 4. 2017 od 18h
čt 4. 5. 2017 od 19h
st 14. 6. 2017 od 11h
čt 15. 6. 2017 od 11h

(red)
Foto: © NdB / Marek Olbrzymek