Na Biskupáku se bude hrát i tančit

biskupákPo dlouhých měsících kulturního odříkání přichází hostina. Festival na Biskupském dvoře nabídne nejen skvělé divadelní inscenace, a to nejen od „místních" scén, jako jsou Městské a Národní divadlo Brno, ale i z dovozu – pod petrovskými věžemi se představí nejslavnější milenecký pár Romeo a Julie až z Prahy a Divadla na Vinohradech. V programu ale nebudou chybět ani koncerty, ani folklorní vystoupení a možná i mnoho dalšího. Přece jen se ještě může mnohé změnit, jak nás naučila covidová pandemie. Určitě se ale vše bude konat v rámci platných protiepidemických opatření a se vší bezpečností. Na následujících stránkách můžete ochutnat alespoň očima a vybrat si, co si rozhodně nenecháte ujít...


Hvězdy pod hvězdami aneb MdB na Biskupském dvoře

Městské divadlo Brno opět promění Biskupský dvůr v divadelní scénu! Díky letošní novince, jíž je historická freskaSchránka03 Napoleon aneb Alchymie štěstí se 29. 5.–4. 6. a 8.–11. 7. dozvíte, co spojuje Napoleona, Churchilla a Brno! Tyto velikány vystřídá neméně význačný Zamilovaný Shakespeare, jenž vás 6.–9. 6. v romantické komedii uvede do tajů anglického divadla. Na programu 11.–13. 6. a 2.–6. 7. nechybí muzikálová pohádka O statečném kováři, jež Biskupský dvůr rozezní kouzelnou hudbou Petra Ulrycha. Pod Petrov se třemi reprízami 15.–17. 6. vrátí i komedie Lakomec s Boleslavem Polívkou. Na open-air scénu se 19.–24. 6. těší i legendární český muzikál Noc na Karlštejně a též slavní Tři mušketýři vás 26.–30. 6. pobaví pod noční brněnskou oblohou. Užijte si krásné divadelní léto s MdB!
Městské divadlo Brno - předprodej MdB www.mdb.cz 

Balet NdB: Romeo a Julie a host Lúčnica

Pro letošní open air hraní na Biskupském dvoře zvolil Balet NdB legendární celovečerníSchránka05 titul Romeo a Julie v choreografii Mária Radačovského a režii Martina Glasera. Jeho nesmrtelnost a obliba tkví ve věčně rezonujícím tématu tragické lásky, ale i v nádherné hudbě Sergeje Prokofjeva, která je považována za jeden z nejkrásnějších baletních opusů vůbec. Kouzlo Biskupského dvora ale dodá nový náboj i charismatickému hostu Baletu NdB, slovenské folklorní legendě, souboru Lúčnica. V jejím originálním programu pak budeme obdivovat skvělé tanečníky, zpěváky i orchestr v bohaté slovenské lidové tradici.
Balet Národního divadla Brno - předprodej NdB www.ndbrno.cz 


30. Kytarový festival Brno´21 – Noc flamenca 1. 8.

Výroční 30. ročník festival pod garancí kytaristy Doc.Schránka06 Vladislava Bláhy zahájí 1. 8. Nocí flamenca v podání – kytaristů Antonia Sancheze (synovec Paco de Lucii, s nímž vystupoval) a Manuela Casaze, s tanečníkem Isaac De Los Reyes a zpěvákem Antoniem El Canito. Další program festivalu, který běží až do 7. 8. na www.guitarcz.com
30. Mezinárodní kytarový festival - předprodej www.goout.net/koncerty/brno 


Divadlo Kampa a Talkshow Honzy Dědka na Biskupském dvoře

Měla život tak smutný, že se zdá příliš krásný na to, aby byl pravdivý. Výrok vystihující šansoniérku Edith Piaf charakterizuje také divadelní představení Divadla Kampa: Edith Piaf: Dnes večer nechci spát sama, inspirované inspirované knihou Simone Berteaut. Přijďte si připomenout pařížského Vrabčáka, nezapomenutelnou zpěvačku, jejíž její sláva dosáhla vesmírných výšin a na straně druhé upadala do tragické sebedestrukce.
Vůbec poprvé v Brně právě na Biskupském dvoře se představí také populární televizní talkshow 7 pádů Honzy Dědka. Můžete se těšit na 90 minut příjemné zábavy a zajímavých rozhovorů „o všem a pro všechny" s dvěma populárními osobnostmi.


Městské divadlo Zlín: Poprask na laguně

Nestárnoucí komedii Poprask na laguně představí na Biskupském dvoře Městské divadlo Zlín.Schránka07 Přes všechna staletí stále aktuální text o tom, že sousedské vztahy jsou někdy boj. A pokud se do nich přimíchá láska, je to boj na život a na smrt. Jak se zdá, prostořekost, pomluvy a urážky ale nejsou nejlepší mírotvorné prostředky. Když navíc kromě ostrých slov začnou vzduchem lítat i nože, je zaděláno na velký problém... Na vlnách swingu, ve sluncem zalitých ulicích ženy sní a zpívají o lásce s takovou vášní, že se i krabi krčí v mezerách mezi kameny. A co na to jejich milovaní muži, kteří po týdnech na moři chtějí prostě jen klid? Goldoniho původní text z roku 1762 uvádí Městské divadlo Zlín v úpravě Matěje Randára a Hany Mikoláškové s písněmi a živou kapelou.
Městské divadlo Zlín - předprodej MdB www.mdb.cz 


Divadlo Bez zábradlí zahraje pod brněnským nebem

Divadlo Bez zábradlí v srpnu na BiskupskémSchránka08 dvoře uvede trojici svých nejúspěšnějších komedií, a k tomu ještě svůj nejnovější kus, jedinečnou divadelní adaptaci Homérovy Iliady. Nenechte si ujít příležitost se po tak dlouhé vynucené pauze opět setkat se svými oblíbenými hereckými osobnostmi, jako je Dana Morávková, Jana Švandová, Josef Carda, Karel Heřmánek, Rudolf Hrušínský, Václav Vydra, Zdeněk Žák a další!
Divadlo Bez zábradlí - Informace a vstupenky na www.bezzabradli.cz 


D.Y.K. na Biskupském dvoře

Turné kapely D.Y.K. se díky krizi muselo již dvakrát odložit.Schránka10 Teď však vše nasvědčuje tomu, že by se na potřetí ale koncerty napříč Českou republikou mohly uskutečnit. A to i pro velké publikum na letních scénách v pěti městech. Kapela D.Y.K. je sólovým projektem zpěváka Vojtěcha Dyka. Na desce se spolu s ním podílel hlavně Ondřej Pivec, který spolu s newyorskými muzikanty Dyka doprovází. Turné bude mít celkem 5 zastávek v Praze, Olomouci, Pardubicích, v Rožnově pod Radhoštěm a skončí v Brně dvěma koncerty na Biskupském dvoře 4. a 5. srpna. Divákům, kteří si zakoupili vstupenky do SONO centra, i nadále zůstávají v platnosti.
D.Y.K . - předprodej www.ticketstream.cz 


Maraton hudby Brno – multižánrový festival na Biskupském dvoře

Maraton hudby Brno – multižánrový festival se bude konat už pošesté.I letos organizátoři soustředí program do více než 20 míst v centru města. Koncerty se budou konat v ulicích, koncertních sálech, na náměstíchMHB 2020 django a řadě netradičních míst. Jako vždy festival přináší pestrou žánrovou nabídku od rocku, popu, přes jazz, folklor, po romskou či klasickou hudbu. Letošní novinkou je scéna na Biskupském dvoře, zaměřená na world music. Jejím dramaturgem je šéfredaktor rádia Proglas a předseda prestižní hitparády World Music Charts Europe Milan Tesař. V sobotu 14. srpna na Biskupském dvoře vystoupí belgická kapela Spilar, bosenský zpěvák s kapelou Damir Imamović a vokální kvinteto KATA z Faerských ostrovů.
Maraton hudby Brno - předprodej www.goout.net 


Divadlo na Vinohradech a jeho Romeo a Julie

Mladičtí veronští milenci jsou díky Williamu Shakespearovi zřejmě nejslavnějším mileneckým párem evropské kultury; znají je i ti, kdo tragédii slavného Alžbětince nikdy neviděli ani nečetli. 250Příběh Romea a Julie, plný nebezpečných a smrtících pouličních bitek, ale také citových vyznání, se dočkal řady různých zpracování, např. ve filmu či muzikálu. Vinohradské divadlo se jako velká činoherní scéna vrací k jeho původní podobě a nechává silný a působivý příběh zaznít v jeho základní jevištní účinnosti. Inscenace Romeo a Julie patří mezi nejúspěšnější tituly současného vinohradského repertoáru a od své premiéry v roce 2015 se těší stálému diváckému zájmu. V režii Juraje Deáka v titulních rolíchuvidíte Marka Lamboru a Sabinu Rojkovou, dále hrají Ondřej Kraus, Marek Holý, Jiří Roskot, Svatopluk Skopal, Antonie Talacková, Tereza Bebarová, Otakar Brousek ml., Eva Režnarová, Daniel Bambas, Igor Bareš a další.
Divadlo na Vinohradech - předprodej MdB www.mdb.cz 


F SCÉNA znovu nabídne folklórní večery

Již po dvanácté se v rámci Léta na Biskupském dvoře bude letos konat již 24. ročník letních folklórních večerů F SCÉNA 2021. Pořádající Folklorní sdružení Jánošík Brno v koprodukci se SNIP & CO, reklamní společností, Městským divadlem Brno a ve spolupráci s Moravským zemským muzeem,Schránka11Československým legionářem – SPIA Czech připravilo ve dnech 19.–21. srpna 2021 skvělou ochutnávku folkloru v podání našich i zahraničních souborů. Diváky čeká bohatý a rozmanitý program, který přinese neopakovatelné zážitky na magickém místě pod petropavelskými věžemi. Těšit se můžete například na vynikající a profesionální Slovenský lidový umělecký kolektiv (SĹUK) z Bratislavy, který si získal srdce všech milovníků folkloru nejen na Slovensku, ale také u nás a v Evropě. Stejně jako loni má tato akce benefiční podtext, neboť partnerem celého cyklu je nezisková organizace Dům pro Julii, která organizuje výstavbu dětského hospice. Po těžkém období se přijďte uvolnit a skvěle se pobavit krásou lidové písně a nádherou prosté skutečnosti, že se můžeme znovu společně setkávat! Bližší informace najdete na www.fosjanosik.cz 
F-Scéna - předprodej MdB www.mdb.cz 


Groove Brno Summer edition B-Side Band

Jak je již patrné, minulý ročník se díky koronavirové krizi nemohl uskutečnit. Pořadatelé teď přichází s alternativním řešením. Koncerty unikátních festivalových projektů se přesouvají na Biskupský dvůr pod širé nebe.Schránka09 První dva večery budou patřit projektu Folk Swings. Tato unikátní deska, na které BSide Band Josefa Buchty představuje originální aranžmá s Jarkem Nohavicou, Vlastou Redlem, Ewou Farnou a mnoha dalšími se minulý rok stala nejprodávanější hudební novinkou na fyzickém nosiči. Teď tuto desku spolu se zpěváky pokřtí 24. a 25. srpna. Své úplně první studiové nahrávky se dočkala i Jazzová mše Jaromíra Hniličky ve své finální rozšířené podobě. Křest desky proběhne rovněž na Biskupském dvoře 27. srpna. Jako poslední byl letos studiově vydán Roman Dragoun Projekt. Dvojalbum vyšlo k 65. výročí Dragounových narozenin. Křest proběhne 29. srpna.
Groove Brno - Informace a předprodej www.groovebrno.cz