Léto na Biskupském dvoře s Městským divadlem Brno

Titulní stranaPříjezdem Napoleona ale program pod hvězdami, které zazáří na obloze nad vámi i na jevišti před vámi, ani zdaleka nekončí! Pokud všechno bude moci proběhnout přesně podle plánu, čemuž stále neochvějně věříme, čekají na vás další příjemné divadelní večery, v nichž vám Městské divadlo Brno nabídne ještě dalších pět populárních inscenací ze svého repertoáru.

Snad i letos promění Městské divadlo Brno Biskupský dvůr v divadelní scénu s těmi nejkrásnějšími kulisami – sousoším z Merkurovy kašny od Ignáce Bendla, renesančním podloubím, jednopatrovou arkádovou lodžií a hvězdami. Alena Antalová, Hana Holišová, Michal Isteník, Boleslav Polívka, Petr Štěpán a mnozí další jsou připraveni rozehrát poutavé divadelní příběhy jen a jen pro vaše potěšení! A jaké tituly jsou pro vás pod noční oblohou nachystány?

Na letní scéně se tentokrát vystřídá vskutku rozmanitá sestava význačných historických osobností.Zamilovaný Shakespeare Jednou z nich bude slovutný dramatik William Shakespeare v podání Dušana Vitázka v romantické komedii Zamilovaný Shakespeare, které se i díky vašim nadšeným ohlasům po loňském úspěšném převedení do plenéru pod širým nebem velmi zalíbilo. Příběh, v němž není nouze o napětí, komické záměny a převleky ani milostnou zápletku, vám zajistí zábavný letní večer v dobré společnosti v termínu od 6. do 9. června 2021.

Na nabitém programu nechybí ani loňská premiéra, muzikálová pohádka O statečném kováři, která si okamžitě získala srdce malých i velkých diváků.O statečném kováři Kovář Mikeš spolu se svými kamarády Matějem a Ondrou statečně zamíří na Biskupský dvůr, aby tu za doprovodu nadčasově kouzelné hudby Petra Ulrycha zachránili unesené princezny ze spárů Černého krále. Tento pohádkový muzikál je tou pravou volbou, jak strávit krásný letní večer s celou rodinou, a tak není divu, že se na letní open-air scénu po loňském veleúspěšném nástupu vrátí i letos, a to rovnou ve dvou blocích od 11. do 13. června a od 2. do 6. července 2021.

Každá další repríza brilantní Molièrovy komedie v titulní roli s Boleslavem PolívkouLakomec je příslibem mimořádné divadelní události. Ač toto dílo od dob svého vzniku baví diváky už tři a půl století, v podání Městského divadla Brno se díky modernímu překladu, honosné scéně, nápaditým kostýmům i bravurním hereckým výkonům jedná o stále aktuální hru, která pobaví i současného diváka. Neváhejte a přesvědčte se sami – letos Lakomec zavítá pod otevřené nebe pouze třikrát, a to v období od 15. do 17. června 2021.

Na návrat pod petropavelské věže se už velmi těší i Noc na Karlštejněstará známá stálice, kterou je již po několik sezón legendární český muzikál Noc na Karlštejně. Milý příběh otce vlasti s úsměvnou zápletkou, která vede k řadě komických situací a omylů, je ve spojení se skvělými hereckými výkony a s dnes již zlidovělou hudbou Karla Svobody zárukou pohodově prožitého letního večera. Přijďte se pobavit a zanotovat si známé písně v termínu od 19. do 24. června 2021.

Také slavní Tři mušketýři budou znovu i letos veršovat, zpívat, řádit a bavitTři mušketýři vás pod širou brněnskou oblohou. Jejich napínavá cesta za diamantovými přívěsky slibuje atraktivní divadelní zážitek, ve kterém můžete za doprovodu chytlavých melodií sledovat rozverný příběh plný lásky, intrik, statečnosti, přátelství, ale také humorné nadsázky, tanečních čísel a šermířských výstupů. Rozpustilé bohatýrsko-milostné komedii bude patřit celkem pět večerů v termínu od 26. do 30. června 2021.

Pomyslný divadelní kruh se opět uzavře závěrečným vítězoslavným „nájezdem" Napoleona a Alchymie štěstí, který se po svém prvním „tažení" v termínu od 29. května do 4. června na Biskupský dvůr navrátí ještě od 8. do 11. července 2021 a roztočí zde velký zpěvoherní kolotoč, ve kterém se dozvíte, co všechno mají společného slavný vojevůdce Napoleon Bonaparte s významným politikem Winstonem Churchillem. 

Nenechte si ujít kouzelné příběhy, oděné do hudebního hávu, v jednom z nejromantičtějších zákoutí v centru Brna pod hvězdným nebem! Představení MdB začínají vždy ve 20.30 hodin v areálu Moravského zemského muzea ve venkovních prostorách a za každého počasí.

Biskupsky dvur 1Letní produkce představení MdB odstartuje již dvanácté Léto na Biskupském dvoře, což je seriál programů nejen brněnských institucí, který vznikl a je pořádán ve spolupráci MdB s Moravským zemským muzeem a reklamní společností SNIP & CO. Celý letní program naleznete na webové stránce www.letonabiskupskemdvore.cz

Vstupenky na představení MdB jsou již v prodeji na www.mdb.cz. Zde také včas najdete nejnovější důležité informace o aktuální programové nabídce, sledujte tedy pravidelně web Městského divadla Brno.


Letos přijede i Napoleon s Churchillem

Krátce poté, co se své, prozatím jen neveřejné české premiéry dočkaly inscenace černé komedie Hrabal a muž u okna a komorního muzikálu První rande v režii Stanislava Moši na Činoherní scéně a romantický muzikál Jane Eyrová v režii Petra Gazdíka na Hudební scéně, připravuje Městské divadlo Brno zbrusu nový kus v režii Stanislava Slováka i pro svou třetí scénu, kterou je pravidelně již po 12 let Biskupský dvůr Moravského zemského muzea.

Podobně jako se tomu stalo tradicí v uplynulých sezónách, i letos bude novinkou, Biskupsky dvur 2určenou pro uvádění pod petropavelskými věžemi v jedinečném prostoru Biskupského dvora, hra vytvořená přímo na míru samotnému městu Brnu. Při výběru letošní premiéry, která zahájí svátek letního divadla na open-air scéně MdB, padla volba na další originální tvůrčí počin z pera osvědčené autorské čtveřice ve složení Karel Cón, Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán. Autoři ve své původní historické fresce Napoleon aneb Alchymie štěstí opět zkušeně a umně propojí fabulace s dějinnými fakty přesně tak, jak to mají diváci rádi! Je se proč a na co těšit!

Píše se rok 1809. Napoleon Bonaparte je vládcem obrovské říše, rozkládající se od Královce po Pyreneje, od Varšavy k Neapoli, od Antverp k horám severozápadního Balkánu, od Hamburku po ostrov Korfu. Je zkrátka nejmocnějším mužem Evropy. Když v září tohoto roku navštíví podruhé a naposled ve svém životě Brno, tou dobou okupované jeho vojáky, je krátce po jeho červencovém vítězství v bitvě u Znojma a sjednaném příměří, které znamenalo fakticky porážku Rakouska. Napoleon je prakticky na vrcholu a neodpustí si vykonat slavnostní přehlídku svého vojska na bojišti u Slavkova, na místě, kde čtyři léta předtím slavil své vrcholné válečnické vítězství.

Píše se rok 1908, o 99 let později. Na pozvání lorda Moritze, britského politika, automobilového závodníka a majitele hradu Veveří, zavítá na jeho hrad už potřetí jeho přítel z mládí, toho času již anglický ministr obchodu Winston Churchill. Na rozdíl od předchozích dvou návštěv je tato speciální: Churchill je tu se svou ženou Clementine právě na svatební cestě. Clementine má ovšem důvod ke stížnostem. Její manžel se totiž více než novomanželce věnuje své právě vznikající knize o Napoleonovi, ve které si troufá konečně vysvětlit důvod jeho epochálních vítězství. Tuší, že je to právě ztracený Napoleonův proslov k jeho vojsku z roku 1809, který by mohl být klíčem k „Napoleonově šifře". Když se ale jednoho rána na Veveří probudí a zjistí, že Clementine někdo unesl, musí mladý Winston začít řešit zcela jiné problémy a vydat se až do hlubin brněnského podsvětí...

Zdá se vám, že spolu tyto dva, téměř sto let od sebe vzdálené životní osudy dvou velikánů světových dějin na první pohled vůbec nesouvisí? Omyl! Právě mladý nadějný Brit totiž nečekanou shodou okolností objeví vzácné a doposud neodhalené souvislosti s bájnou bitvou francouzského císaře poblíž Brna.

Zmíněná skutečnost Napoleonovy a Churchillovy vazby k městu Brnu autorský tým, který si s brněnskými dějinami a legendami pohrával už ve svých předchozích úspěšných inscenacích, inspirovala opět k dumasovsky rozkošnické fabulaci.

Tento historický příběh s detektivní zápletkou na Biskupském dvoře ožije pod rukama ostříleného inscenačního týmu, který má s realizací představení v těchto prostorách bohaté zkušenosti. Budou ho tvořit scénograf Jaroslav Milfajt, kostýmní výtvarnice Andrea Kučerová, choreograf Martin Pacek, dramaturg Jan Šotkovský a režisér Stanislav Slovák. Další z autorů, hudební skladatel Karel Cón se ujme rovněž hudebního nastudování a spolu s Karlem Albrechtem se bude střídat také na dirigentském postu.

Do historických osobností se převtělí Kristian Pekar coby Winston Churchill, Marta Matějová se představí jako jeho žena Clementine, Milan Němec se zhostí role Napoleona, lorda Moritze de Forest ztvární Robert Jícha, jeho ženu Ethel Gerardovou Lenka Janíková a těšit se můžete ještě na mnoho dalších neméně zajímavých postav.

Snad tedy i přes současnou epidemickou situaci, stejně jako v divadelních příbězích, jimiž se všichni rádi opakovaně necháváme okouzlovat, vše nakonec dobře dopadne a kolotoč neuvěřitelných, ať už ověřených či neověřených, historických situací se ve zpěvoherním hávu už brzy roztočí.
Světová premiéra historické fresky Napoleon aneb Alchymie štěstí je pro uvedení pod otevřenou noční oblohou v podmanivém prostředí Biskupského dvora Moravského zemského muzea naplánována na sobotu 29. května 2021 ve 20.30 hodin.

Vstupenky jsou již v prodeji na www.mdb.cz

(mdb)

Foto: Archív MdB