Masarykův okruh v Brně hostí premiéru unikátního překážkového závodu

original 1Brno bude hostit jednu ze sportovních událostí roku. Poslední červnový víkend na Masarykově okruhu tisíce lidí poběží unikátní překážkový závod Spartan Triffecta Weekend, který vyhledávají děti, ale i milovníci adrenalinu. Přihlášených je už více než 3000 závodníků. Organizátoři nyní hledají dobrovolníky, kteří si za odměnu mohou závod zaběhnout zdarma.

Vůbec poprvé bude hostit brněnský Masarykův okruh běžecký a překážkový závod Spartan, který také vyhledávají milovníci extrémních podmínek a adrenalinu. Jedná se o běh v kombinaci se zdoláváním různých leckdy neobvyklých překážek, kdy se závodníci plazí v bahně, či pod ostnatým drátem, šplhají po laně, nosí pytle s pískem nebo hází oštěpem. Spartan Triffecta Weekend, který se bude konat 24. a 25. června, u závodníků prověří nejen jejich fyzickou zdatnost a připravenost, ale také odolnost a chuť překonat sebe sama.

„Stále vymýšlíme a hledáme. Známe povahy milovníků závodů Spartan, kteří také chtějí zkoušet něco nového. Milují adrenalin ve spojení s novými výzvami. Přesně to splňuje Brno. V historii našich závodů jsme již organizovali závod v maďarském Hungaroringu a vzhledem k jeho úspěchu jsme velmi potěšeni, že tento rok se uvidíme na našem českém Masarykově okruhu v Brně," uvádí hlavní organizátorka závodu Tereza Šolcová.

Podle organizátorů se na celosvětově známý motookruh, který byl tradiční součástí mistrovství světa motocyklů MotoGP, sjede asi 10.000 lidí, více než 5000 si samotný závod také zaběhne, zbytek bude tvořit doprovod.

„K dnešnímu dni je jich již přihlášených více než 3000. Na trať se chystají naše známé tváře elitních závodníků. Mezi jiným také mistr světa Spartan Trifecta Richard Hynek, ale také například účastník známé reality show Survivor Lukáš Urban," jmenuje Šolcová.

"Spartan Race přivítáme velmi rádi. Věřím, že si závodníci užijí pestrost, kterou náš areál nabízí, stejně jako krásnou okolní přírodu. Kromě tradičních motoristických akcí chceme Masarykův okruh veřejnosti ukázat i z jiné perspektivy, což tento závod rozhodně splňuje. Přeji všem účastníkům hodně síly při překonávání překážek, které pro ně organizátoři připravují," dodává předsedkyně představenstva společnosti Automotodrom Brno Ivana Ulmanová.

Start i cíl jsou přímo v zázemí legendárního areálu, trať samozřejmě povede i do blízkého okolí. Organizátoři se těší z toho, že Brno má perfektní dostupnost a areál nabízí pro účastníky i další doplňkové aktivity, jako je například jízda na motokárách.

Letos se jedná o třetí závod svého druhu v České republice. Na konci dubna se zhruba 4000 závodníků vydalo na trať v Lipně nad Vltavou, ke zdejší dominantě, kterou je Stezka korunami stromů, vystoupaly i handicapované děti. Právě tato kategorie účastníků se stala republikovým specifikem závodu. Brněnské závody se od ostatních liší v tom, že se konají v rámci tzv. Trifecta weekendu, který je letos jediným svého druhu u nás. Během tohoto víkendu mohou závodníci běžet tři závody, účastník všech tří klání o tomto víkendu získá speciální „trifectovou" medaili.

„Jednání s majiteli areálu probíhala velmi dobře. Našli jsme hned společnou řeč a porozuměli vzájemným potřebám, výhodám akce pro obě strany i rizikům a omezením, kterou jsou s akcí spojené," uvádí Tereza Šolcová.

V Brně se závod běžel poprvé před třemi lety. Tehdy se však jednalo o zimní závod v ojedinělé expozici Zemského muzea s názvem Anthropos. Nyní zažijí zázemí motocyklového areálu, který má světové renomé.

Letos se jedná o třetí Spartan na území České republiky. První byl trailový Spartan v Děčíně, dále již zmíněné Lipno nad Vltavou.

„Lipenský závod nám nadělil opravdu aprílové počasí. V přípravném týdnu jsme si užili deště, větru, slunce i kroupy, což pořádně připravilo terén na celé trati, ale i v zázemí závodu. Sobota byla krásná a náročná zároveň. Z denního závodu, který byl součástí CEU regionální série jsme se přesunuli do čarodějnického večera až s výběhem na Stezku korunami stromů," popisuje Šolcová.

Příprava trati brněnského Spartanu startuje zhruba týden před akcí, kdy se začnou stavět překážky, zázemí závodu a páskuje se trať.
Společně s dobrovolníky je součástí přípravného týmu asi 150 lidí.

Na dobrovolníky, kteří se v drtivé většině rekrutují z řad milovníků tohoto závodu, čekají nevšední zážitky, navíc mohou využít různých tradičních výhod a slev nebo závod absolvují zcela zdarma.

Zájemci, kteří by chtěli zažít přípravu závodu z druhé strany, mohou napsat email na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .  Další možností je přidat se mezi dobrovolníky do skupiny na FB (Spartan Race Czech Republic Volunteers), případně se rovnou přihlásit pomocí formuláře: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScDay8HzjalK1VsrPI2pQQIhwl9YaeQ-rHSV20XzJHgJdr1OA/viewform

Z Brna se Spartan přesune do tradiční severomoravské lokality v lyžařském areálu v Koutech nad Desnou, kde se závody poběží první zářijový víkend. Zdejší trať je velmi oblíbená svou náročností a letos se zde bude dokonce organizovat závod Ultra (50 kilometrů s 60 překážkami), který je jediný svého druhu v celé centrální Evropě. Mimo něj se poběží také kategorie beast (21 kilometrů a 30 překážek), sprint (5 kilometrů a 20 překážek) a trail 10 kilometrů (bez překážek). Samozřejmě nemůže chybět také závod pro děti, který se poběží v sobotu i v neděli.

(tz, foto: archív pořadatele)