Na tři desítky sborů se v červnu setkají na Zelném trhu v rámci projektu Rok sborů

sborEvropský den hudby bude letos v Brně věnován rozsáhlému tématu místních amatérských sborů. Happening, konaný 21. června na Zelném trhu v Brně, je největší plánovanou událostí celoročního projektu s názvem Rok sborů pod taktovkou Kanceláře pro Brno – město hudby UNESCO. Vystoupí na něm přes tři desítky sborů.

„Naším záměrem je zviditelnění, zmapování a ocenění pestré, vysoce kvalitní a velmi početné amatérské hudební scény. Jednu z jejích částí uvidíte a uslyšíte právě na připravovaném happeningu Rok sborů. Sborové činnosti se v Brně věnují soubory akademické, školní, chrámové, ale i čistě zájmové, a to napříč všemi věkovými kategoriemi. Jen v Brně a blízkém okolí jich působí více než stovka," říká David Dittrich, hlavní koordinátor za kancelář Brno – město hudby UNESCO.

Samotná akce, která je pro návštěvníky zdarma, začne 21. června 2023 v 16.00 na Zelném trhu, kde se postupně představí na tři desítky brněnských sborů. Jako host večera vystoupí od 18.00 jedinečné hudební uskupení HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica. Happening vyvrcholí společným finále všech zúčastněných sborů pod vedením sbormistra Petra Koláře. Zazní nejen lidová píseň Ej lásko, lásko, ale také speciálně zkomponovaná píseň od skladatele Miloše Štědroně.

Rok sborů upozorňuje na amatérské a poloprofesionální pěvecké soubory, jejich život, fungování a aktivity. Kromě aktuálního seznamu aktivních sborů vzniká rovněž kalendárium, do něhož sbory zařadí vybrané koncerty a vystoupení, kterými se letos chtějí prezentovat. Podrobné informace a aktuality k Roku sborů naleznete na Facebookové stránce Brno – město hudby.

(TIC Brno, foto: Český akademický sbor)