Kila navíc i vysoký tlak škodí, vysvětlí medici v Olympii

muSvětový den zdraví je příležitost, kterou studenti Všeobecného lékařství Masarykovy univerzity každoročně využívají pro připomenutí rizik civilizačních chorob a důležitosti zdravého životního stylu. Kromě teorie však nabízejí zájemcům, kteří zavítají 15. a 16. dubna na stejnojmennou akci do OC Olympia v Modřicích, aby si rovnou na místě ověřili, zda není na čase více pečovat o vlastní životosprávu.

„Návštěvníci si mohou nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, Body Mass Index – takzvané BMI nebo procento tělesného tuku," uvedla za organizátory Iva Jankurová. Příchozí se také dozvědí, jak předejít správnými pohybovými a stravovacími návyky obezitě, zvýšenému krevnímu tlaku nebo cukrovce, které s sebou prokazatelně nesou snížení kvality života a přidružené zdravotní komplikace.

Zároveň si s pomocí mediků mohou osvojit nebo procvičit základy první pomoci, správné techniky mytí rukou nebo čistění zubů. Již tradičně se na akci podílí i studenti bakalářských oborů nutriční terapie, kteří pomohou také se změnou jídelníčku, nebo studenti embryologie, kteří názorně vysvětlí rizika spojené s mužskou i ženskou neplodností. „Nezapomeneme ani na nejmenší. S plyšovým medvědem jsme připravení vysvětlit i dětem některé ze základních návyků správného životního stylu," doplnila Iva Jankurová.

V připravené tombole lze vyhrát vstupy na brněnská sportoviště.

Akce probíhá pod záštitou děkana Lékařské fakulty MU, ředitele Fakultní nemocnice u Sv. Anny a města Brna. Účast je zcela zdarma.

(sal)