Plánovaná nová porodnice FN Brno se dočkala prvního kroku výstavby

gynNa konci února zahájila Fakultní nemocnice Brno rekonstrukci stravovacího provozu, která je první etapou zahájení výstavby nové budovy Gynekologicko-porodnické kliniky. „Je to začátek velkého kroku pro stravovací provoz, ale obrovského skoku pro Fakultní nemocnici Brno," parafrázoval slova prvního člověka na měsíci v úvodu krátkého briefingu ředitel FN Brno MUDr. Ivo Rovný, MBA.

Mimo jiné zmínil, že již patnáct let se vedení nemocnice snaží o získání financí a podmínek, aby se obě pracoviště stávající kliniky koncentrovaly do areálu v Bohunicích. K tomu se přidávají i další stavby jako je nová lékárna a Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH), která je přímo řízenou organizací Ministerstva zdravotnictví a nyní sídlí v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Část stravovacího provozu v budoucnosti musí ustoupit plánované stavbě nové porodnice. To by mělo být dokončeno do podzimu letošního roku, aby mohla začít stavba CKTCH a následně i porodnice. S demolicí zanikne i sklad zdravotnického materiálu, což je další plánovanou stavbou. Samotná rekonstrukce stravovacího provozu je koncipována s ohledem na zachování kuchyně ve třech etapách. „V první etapě bude vybudována provizorní kuchyň, která bude obsahovat část nových a část stávajících prvků gastro technologie. Do tří měsíců se provoz stravovacího provozu přesune do plně funkční provizorní kuchyně. Ve druhé a třetí etapě dojde ke kompletní rekonstrukci konečné varny," popsal technický vedoucí projektu Stravovacího provozu Ing. Milan Křemenák. Důvodem rekonstrukce nemocniční kuchyně je mimo jiné její havarijní stav a zastaralé vybavení, které je navíc z velké části nefunkční. Technologie pro přípravu stravy jsou zničené používáním a jednotlivé stroje na sebe nenavazují a netvoří tak kompaktní varné linky. Denně se zde připraví 4500 jídel, kolem 3000 je pro zaměstnance nemocnice, kteří mohou vybírat ze 6 druhů jídel a 1500 pro pacienty včetně dietních omezení, kterých je kolem 30. V budoucnu se počítá s navýšením jídel o 1000 denně pro potřeby CKTCH.

Rekonstrukcí stravovacího provozu vznikne moderní kuchyně, která vyrábí pokrmy s vysokou hygienickou bezpečností, dle předpisů ČR a EU, snižuje pracnost a námahu při přípravě pokrmů. Nemocnice si od rekonstrukce slibuje záruku zdravých, kvalitních a různorodých pokrmů pro pacienty a zaměstnance. Předpokládané náklady na rekonstrukci a vybavení technologií budou kolem 165 milionů korun. „Výdaje nemocnice uhradí dotací Ministerstva zdravotnictví pro infrastrukturu nemocničních zařízení ve výši 70 milionů korun. Další část financí v hodně 95 milionů korun, gastro technologie budou financovány z dotačního programu Úspory energií u Ministerstva životního prostředí," uvádí vedoucí projektového týmu GPK a CKTCH Ing. Michal Koryčánek.

Koncem tohoto roku, po demolici části stravovacího provozu a skladu zdravotnického materiálu, bude prostor uvolněn pro začátek stavby CKTCH. Na tuto výstavbu bude závislá stavba nové porodnice. Obě budovy spolu budou provázány kvůli parkování v podzemí. Hrubá stavba a betonáže nových objektů by měly probíhat současně. Schválený rozpočet MZ je 1 950 milionů, přičemž 30% nákladů bude hradit nemocnice, 70% bude financováno z dotačního programu strategických investic. Vzhledem k aktuálním cenám za materiál a práci bude pravděpodobně cena vyšší. „Konečná částka téměř dvou miliard na výstavbu porodnice bude záviset na finální podobě projektu, jakmile bude prováděcí projekt, bude vyhlášeno výběrové řízení. Samozřejmě záleží na konkrétní situaci v dané době, jak budou na nabídku reflektovat dodavatelé, potom se budeme bavit s Ministerstvem financí na případném navýšení vysoutěžené ceně. V tuto chvíli je předčasní hovořit o definitivní ceně. I u stravovacího provozu jsme předpokládali významné navýšení ceny a nedošlo k němu," doplňuje ředitel nemocnice Rovný. Projekt výstavby nové porodnice už čeká na schválení stavebního povolení. Provedení stavby je ve stavbu rozpracovanosti, aby se mohlo v létě zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby.