Herečka Kristýna Daňhelová je nominována na prestižní divadelní Cenu Thálie 2022

thalieRok 2022 se nesmazatelně zapíše do historie Městského divadla Brno jako rok, který opravdu vrchovatou měrou přál jeho umělcům co do počtu nominací na prestižní divadelní Cenu Thálie. Tentokrát opanovali především kategorii „Muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry", v níž obdrželi jednu užší a tři širší nominace.

V užší nominaci ve zmíněné kategorii se letos ocitá herečka Kristýna Daňhelová, a to díky svému preciznímu ztvárnění titulní role Jane Eyrové ve stejnojmenném romantickém muzikálu (režie: Petr Gazdík). Divadelní kritici o Kristýně Daňhelové mluví jako o jednom z objevů nastupující muzikálové generace. Její Jane je zdánlivě submisivní, ale nikoli bolestínskou postavou. Guvernantkou chápající, charismatickou, ne však poníženou. Daňhelová v roli Jane rozehrává romantický příběh, ve kterém lásce, pokoře a odevzdání věříme od začátku až do konce. Tato role v jejím podání se tak jednoznačně stává absolutní doménou celé této po všech stránkách nesmírně vydařené inscenace, na čemž se shodují jak diváci, tak i kritici.

Širší nominace na Cenu Thálie 2022

Herecká asociace neopomenula ani výkony rovnou dalších tří herců ze souboru MdB, kteří se pro tentokrát v kategorii „Muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry" sice dostali jen do širších nominací, a tak nyní neaspirují přímo na vítězství, i přesto se ovšem jedná o vskutku mimořádný úspěch, který si bez pochyby zaslouží pozornost a uznání.

V širší nominaci se umisťuje herečka Dagmar Křížová díky své prvotřídně zvládnuté interpretaci květinářky Lízy Ďulínkové v „dokonalém" muzikálu My Fair Lady (ze Zelňáku) (režie: Stanislav Moša). Absolutně dokonalý je i její výkon, jenž je v každém okamžiku v obou protikladných polohách, jež tato role před herečku předestírá, naprosto věrohodný a přesvědčivý, a přitom nepostrádá určitý nadhled a sebeironii.

Do širšího okruhu nominovaných muzikálových umělců se dostává i herečka Ivana Vaňková za svůj úžasný výkon, jenž předvádí v hlavní roli bipolární poruchou trpící matky Diany v komorním muzikálu NE/NORMÁLNÍ (režie: Petr Gazdík). Rozbitou ženu, jejíž duševní nemoc samozřejmě ovlivňuje veškeré rodinné dění, hraje se zvláštním odstupem, v jakýchsi obavách před sebou samotnou. Její herectví i zpěv jsou doslova strhujícím důkazem skvělého absolutního provedení, které si zasluhuje speciální uznání a doslova pohlcuje všechny diváky.

Komorní muzikál NE/NENORMÁLNÍ (režie: Petr Gazdík) boduje v odborných kruzích i dále. Třetím šířeji nominovaným se totiž stává herec Lukáš Janota, jenž ve zmíněném muzikálu hraje starostlivého a stále milujícího otce rodiny Dana v absolutním ztotožnění se. V jeho podání se jedná o naprosté interpretační mistrovství. Obě nominace spojené s tímto dílem jsou tak současně i zprávou pro celý realizační tým, že výběr titulu, jenž se zpracovávanými tématy zcela vymyká obvyklé muzikálové produkci, padl na úrodnou půdu, a i přes svou náročnost je hustě vyhledáván a oceňován jak obecenstvem, tak i divadelní kritikou.

Letos se budou Ceny Thálie udělovat již po devětadvacáté, a to v sobotu 8. října od 20.00 hodin v historické budově Národního divadla v přímém přenosu na ČT1.

(inf)