Pštrosi a hadi se nastěhovali do nových výběhů, pro šimpanze se staví vnitřní část

zooCo spojuje šimpanze, pštrosy a hady? V Zoo Brno je uvidíte v nových expozicích. A je se opravdu na co těšit. Poklepáním základního kamene byla v srpnu zahájena třetí etapa výstavby expozice šimpanzů.

Ta jejich stávající totiž vznikla v 60. letech minulého století, pavilon vyprojektoval významný architekt Otto Eisler, a zvětšení zázemí bylo podmínkou, aby zahrada mohla získat novou skupinu primátů. Vnitřní část naváže na již vybudovaný venkovní výběh a bude odpovídat zpřísněným požadavkům na chov. Po ukončení stavby se zhruba zdvojnásobí plocha i výška prostoru. Předpokládané celkové náklady činí 78,3 mil. Kč, z toho schválená dotace města Brna je 58,3 mil. Kč.

Díky výstavbě nového zázemí se zahrada mohla také po sedmi letech vrátit k chovu pštrosů dvojprstých. Aktuálně tak můžete vidět jednoho samce a dvě samice těchto impozantních nelétavých běžců, kteří patří k nejvyšším v ptačí říši. Zmije a užovky obsadily nově terárium v esíčku za hlavním vchodem. A i když se hadů někteří bojí, zastavit by se tu určitě měli. „Lidé si pletou se zmijí i jiné hady, často právě užovku hladkou, proto jsme se rozhodli ukázat všem zájemcům
názorné srovnání v sousedících expozicích," vysvětlil Martin Hovorka. Kromě rozdílů ve vzhledu jednotlivých druhů je na první pohled patrné i jiné prostředí v expozicích.

(sal, foto: Archív Zoo Brno)