Odstartovala nová plavební sezóna na Brněnské přehradě

plavbaLodě Dopravního podniku města Brna se po zimní přestávce vrátily na hladinu Brněnské přehrady. Letos poprvé vypluly s cestujícími 9. dubna, kdy se v přístavišti uskutečnilo slavnostní zahájení 76. plavební sezóny.

Během zimních měsíců museli zaměstnanci dopravního podniku přehradní flotilu opět dostat do kondice, což znamenalo opravit interiér, zázemí pro cestující, ale i části plavidel, které jsou přes sezónu skryty pod vodou. Na přehradu vyplulo šest lodí, v hangáru zatím zůstává loď Brno, na které se opravuje elektroinstalace. Ta původní už nevyhovovala předpisům a technickým požadavkům. Ke zbytku flotily se loď přidá během letních měsíců.

Loňská sezóna byla pro lodní dopravu rekordní. Lodě svezly 286 tisíc cestujících, což je od 80. let minulého století vůbec nejvíc. Město Brno společně s dopravním podnikem plánují, jak lokalitu ještě víc zatraktivnit. Vzniknou další grilovací místa, do budoucna by se mohla zlepšit například i doprava. V plánu je i další modernizace samotné lodní dopravy. „Každoročně investujeme do modernizace lodí, infrastruktury či dobíjení 10 milionů korun. Do budoucna navíc připravujeme projekt na přestavbu dalších přístavišť na plavební dráze. Cílem je přinést cestujícím a návštěvníkům ještě větší komfort a pohodlí," uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Během sezóny zajišťuje brněnský dopravní podnik pravidelnou linkovou dopravu z Brna – Bystrce do Veverské Bítýšky. Celková plavební dráha je necelých 10 km dlouhá a lodě ji ujedou za 70 minut. Flotila DPMB, pro kterou je charakteristický elektrický pohon, se skládá ze sedmi lodí: Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart, Morava a jednopalubové lodi Brno.

Ceny pro letošní plavební sezónu zůstávají stejné jako loni. Stejně tak je možné si lodě pronajmout. Zájemci najdou veškeré informace na www.dpmb.cz.

(bar, foto: DPMB)