Nad brněnskými adventními trhy podrží ochrannou ruku městská policie

w1 IMG 2857Předcházejí krádežím, nalézají ztracené děti a brání výtržnostem. Brněnští strážníci budou i letos nápomocní návštěvníkům vánočních trhů. V provozní době se hodlají na náměstích pohybovat nepřetržitě. Městská policie nasadí za dobu konání akce přibližně tři stovky strážníků z celého města. Bezpečnostní opatření tak bude i letos patřit k těm nejrozsáhlejším a personálně nejnáročnějším z celého roku.

Věnovat se budou náměstí Svobody, Zelnému trhu, Dominikánskému náměstí a jejich okolí. Dohled nekončí ani v nočních hodinách, kdy do blízkosti stánků zamíří speciálně vyčleněné hlídky z místní služebny i pořádkové jednotky. Pracovníci u monitorů mohou centrum města celodenně kontrolovat díky stále kvalitnějšímu kamerovému systému.

„Věříme, že se naplní ideální scénář a naše výrazné nasazení poslouží jako prevence. Budeme spokojení, když v hektickém období přispějeme k většímu klidu a pohodě návštěvníků. Pokud by však přece jen nastaly komplikace, jsme připraveni pomoci," shrnuje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Doprava se výrazně omezí

Bezpečnostní opatření městské policie začíná se zahájením trhů v pátek 26. listopadu 2021. V intenzivním režimu tak budou strážníci na adventní trhy a okolní ulice dohlížet zhruba měsíc.

Městská policie avizuje, že doprava v nejbližším okolí bude po dobu trvání trhů výrazně redukována i pro vozidla s oprávněním pro vjezd do historického jádra Brna. „Zákaz vjezdu vymezují přenosné dopravní značky a důsledně ho vymáhají strážníci dopravní jednotky. Dodržování pravidel je nezbytné kvůli bezpečí chodců v historickém centru a jejich případné porušení hodlají hlídky přísně postihovat," upozorňuje Emil Zdražil, vedoucí dopravní jednotky.

Desítky hlídek městské policie dohlédnou i na bezpečnost u nákupních center v celém Brně. Strážníci budou bdít také nad nerušenou adventní atmosférou při rozsvěcení vánočních stromů v jednotlivých městských částech nebo při veřejných mikulášských besídkách. Zvýšenou pozornost věnují i hřbitovům.

(jag)