Do Městské galerie se zapojí i Úrazová nemocnice v Brně

urV lokalitě kolem brněnského Cejlu už nyní vzniká tzv. Městská galerie, v jejímž rámci se realizují malby na fasády domů. Celkem takto vznikne až 25 muralů. Radní schválili dohodu o spolupráci při realizaci obrazu Františka Skály Osudové ohlédnutí na štítové zdi Úrazové nemocnice v Brně.

„Cílem projektu Martina Reinera je vytvořit v někdejší vyloučené lokalitě města největší evropskou galerii pod širým nebem. Už nyní si mohou kolemjdoucí prohlédnout první mural podle návrhu Venduly Chalánkové a Petra Lysáčka, který je inspirován Mendlovými pokusy s hráškem, a to na štítu domu na Cejlu 28. Dokončuje se také malba na Bratislavské 40," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Postupně takto v okolí vznikne 20 až 25 maleb od renomovaných umělců, v nejbližší době například na Bratislavské 76 a na Vranovské 22. Součástí projektu Městská galerie se stane také Úrazová nemocnice v Brně. Radní dnes schválili dohodu o spolupráci při realizaci malby na budově této městské nemocnice.

„Na štítu nemocnice bude vyobrazeno Osudové ohlédnutí Františka Skály. Tuto realizaci uhradí autor projektu Městské galerie ze svého. Zavázal se také, že bude malbu, která přispěje k oživení této čtvrti, udržovat v reprezentativní podobě. S malováním muralu se začne nejpozději 23. listopadu," dodal první náměstek primátorky Petr Hladík.

Část projektu Městské galerie je součástí participativního rozpočtu Dáme na vás, v němž loni skončila se ziskem více než dvou tisíc hlasů na pátém místě. „Z participativního rozpočtu lze v souladu s pravidly financovat pouze malby, které vzniknou na domech v majetku města. Bude jich pět a Brno na ně dá zhruba 1,5 milionu korun. Vznik dalších děl budou moci lidé podpořit například ve fundraisingové kampani," vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Zapojení se do projektu vítá i ředitel Úrazové nemocnice Brno Pavel Piler: „Nejenže tato malba zpříjemní veřejný prostor, který je třeba neustále kultivovat, ale osobně oceňuji především to, že bude zkrášlena nemocnice, kterou řada lidí vnímá jako ryze sterilní a neosobní prostředí."