Z dvanácti bytů dvacet. Město dokončilo rekonstrukci bytového domu na Mostecké 12

mmbZatímco ještě před rokem procházeli lidé na Mostecké kolem zchátralého domu s vytlučenými okny, dnes se jeho fasáda skví novotou. Výsledkem kompletní rekonstrukce včetně nástavby a přístavby je dvacet bytů, sanace suterénu, v němž vznikly prostory pro sklepní kóje a kotelna, vybudování výtahu nebo třeba zelených střech.

V původně třípodlažním novorenesančním činžovním domě z konce 19. století se nacházelo 12 menších bytových jednotek, dokonce ještě se společnými WC na chodbě. Při rekonstrukci uliční části bylo jedno patro přistavěno a ve dvorním traktu vznikla dvoupodlažní budova s dalšími čtyřmi byty. Celkem tak je na Mostecké nyní dvacet bytů o velikosti 1+kk až 3+kk.

„Deset bytů město nabídne jako startovací mladým rodinám či párům. Dva bezbariérové byty budou připraveny pro nájemníky se zdravotním postižením nebo sníženou pohyblivostí, dispozičně jsou vhodné například pro rodinu, v níž je vozíčkář," popsal náměstek Jiří Oliva. Zbývajících osm bytů bude sloužit jako sociální. Na ně město získalo dotaci z IROP ve výši zhruba 7 milionů korun.

Náklady na celý projekt (včetně související dokumentace, technického dozoru apod.) přesáhly 53 milionů korun s DPH.

Stavba začala v březnu 2019 a dokončena byla letos v únoru. Vydání kolaudačního souhlasu zpomalila pandemie covid-19. „Nyní už jsou byty zkolaudovány, takže začneme bezprostředně s jejich obsazováním. V nejbližších dnech bude na bytovém odboru spuštěno přijímání žádostí o pronájem startovacích bytů. Nájemné bude cca 62 Kč za metr čtvereční. Smlouva bude uzavírána na dobu určitou, a to na tři roky, s možností prodloužení nově až o dva další roky," uzavřel Jiří Oliva.