Chalupáři, pozor na kvalitu vody ve studnách!

535HHlnátokS pomalu se blížícím létem se majitelé chat a chalup těší na návrat na svá mimoměstská sídla. Před prvním pobytem je však vhodné zkontrolovat kvalitu vody ve studnách, ze kterých je většina těchto nemovitostí zásobena. Čištění studny se doporučuje v intervalu 5 – 10 let, zkontrolovat kvalitu vody je vhodné minimálně jednou ročně, nebo při jakýchkoliv pochybnostech o její kvalitě.

Voda ze studen tzv. individuálního zásobování může vypadat a chutnat dobře, a přesto může být závadná – člověk svými smysly přítomnost mikroorganismů a většiny chemických látek nepozná.

Lidé, kteří pijí danou vodu pravidelně, si mohou vytvořit tzv. pasivní rezistenci a problémy se u nich nemusí projevit. Onemocnět však může malé dítě, starší člověk nebo jedinec s oslabenou imunitou.

Zda voda vyhovuje zdravotním a technickým požadavkům se zjistí především laboratorním rozborem. Společnost Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. nabízí ve svých akreditovaných laboratořích tzv. výběrový rozbor vody, který poskytne základní informace o kvalitě vody ve studni. Cena rozboru je 839 Kč včetně DPH. Bližší informace naleznou zájemci na webových stránkách společnosti: www.bvk.cz/sluzby/laboratorní-rozbor-vody/

(sal)