Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS JmK slavnostně zahájilo provoz

11 27Ve výškách, potmě, ale i v cizím neznámém bytě. Poskytnout nezbytné ošetření je jedna věc, prvotní je se ke zraněnému či nemocnému pro zdravotníky ze sanitky vůbec dostat. Podmínky co nejvíce odpovídající skutečnosti při náročných výjezdech záchrany v terénu jim nyní umožňuje nanečisto vyzkoušet nové Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby JmK, které vyrostlo vedle jejího sídla v Bohunicích.

„Nedostačující kapacity pro výuku jsou pro nás v tuto chvíli minulostí. Příprava k poskytování přednemocniční neodkladné péče o obyvatelstvo a návštěvníky Jihomoravského kraje, a to i při řešení mimořádných událostí, bude teď zase o stupínek výš. A to byl přesně náš záměr," vysvětluje ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová. A doplňuje: „Simulační místnosti umožňují vytvářet nejrůznější a mnohem realističtější podmínky provedení zásahu v jakékoliv denní době, včetně úplné tmy. Nabízejí simulaci nasazení složek IZS v komplikovaném terénu, mimo jiné i ve výškách a nad volnou hloubkou. Proto je v centru i lezecká stěna, instalovaná v multifunkční výcvikové hale. Je tu i plně vybavená sanitka, kde bude procvičováno poskytnutí přednemocniční neodkladné péče u různých zdravotních postižení. Podle tématu výcviku může být tato sanita používána samostatně nebo jako součást komplexního cvičení, kdy jsou do ní pacienti přemísťováni, například po splnění úkolů v jiných částech střediska."

K dispozici je také simulovaný byt se sociálním zařízením. Navození jakéhokoliv prostředí lze zajistit promítáním scény na zeď. „Naše rodina pokročilých simulátorů se rozrostla o čtyři nové členy - dva Sim Many s možností vyšetření ultrazvukem, jeden simulátor rodičky Sim Mom a jeden simulátor dítěte Sim Junior. Simulátor se chová téměř jako reálný pacient, který komunikuje prostřednictvím lektora a lze na něm všechno důležité vyšetřit a také provést všechny život zachraňující výkony," popisuje nejmodernější novinky Jana Kubalová, náměstkyně pro vzdělávání a krizovou připravenost ZZS JmK.

Prostor pro výcvik mají nyní i specializované týmy, ať už se jedná o biohazard tým či tým leteckých záchranářů, kteří mají nyní k dispozici polygon pro trénink všech potřebných technik s cílem zvýšit bezpečnost a celkovou efektivitu při jejich provádění. Nechybí ani simulátor řešení mimořádných událostí XVR pro výcvik při mimořádných případech.

Výstavba Vzdělávacího a výcvikového střediska byla zahájena v srpnu 2018 a dokončena vloni v listopadu. Celkové náklady na stavbu a vybavení činí: 110 362 483 korun, 90 procent této částky uhradila Evropská unie.

(red)
Foto: Archív ZZS JmK