Vychází kniha 150 let MHD v Brně

kniha1Dopravní podnik města Brna vydává knihu mapující 150 městské hromadné dopravy v moravské metropoli. Kmotrou knihy se stala primátorka města Brna Markéta Vaňková. Slavnostní křest proběhl v sobotu na hradě Špilberk na akci pro zaměstnance DPMB.

„Knize přeji, aby se těšila velkému zájmu nejen fanoušků dopravy, ale aby si ji otevřeli a s chutí se začetli všichni, kteří se zajímají o město Brno a jeho bohatou historii," popřála knize primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Kniha na 358 stranách přináší podrobné informace o fungování městské hromadné dopravy od jejích počátků ve městě Brně až po současnost. Jedenáct kapitol čtenářům nabízí souhrnný pohled na vývoj tramvajové, autobusové, trolejbusové i lodní dopravy, infrastruktury, vozoven, jízdenek a jízdenkových automatů nebo tvorby jízdních řádů.

„V rukou držíme knihu, která přináší unikátní souhrn faktů a fotografií napříč 150 lety městské hromadné dopravy v Brně. Děkuji všem, kteří se na jejím vzniku podíleli, jejich práce si velmi cením a jsem rád, že můžeme touto publikací přenechat odkaz dalším generacím milovníků dopravy, zaměstnanců podniku i cestujících," uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

První myšlenka na vydání knihy přišla v roce 2016 a první řádky na sebe nenechaly dlouho čekat. Jednotlivým kapitolám se věnovalo devět autorů, celkově se však na vydání knihy podílelo více než 40 lidí. Kniha 150 let MHD v Brně bude od 29. května 2019 k dostání v Informační kanceláři na Novobranské 18, podnik také jedná s knihkupectvím Barvič a Novotný.

Knihu dopravní podnik pokřtil za přítomnosti primátorky města Brna Markéty Vaňkové a generálního ředitele DPMB Miloše Havránka na hradě Špilberk na akci pro zaměstnance podniku a jejich blízké. Stalo se tak před zraky téměř dvou tisíc lidí. Akce se konala potřetí.