Rezidentní parkování začne fungovat nejdříve v historickém centru města

mapka parkMěsto Brno pokračuje v přípravě systému rezidentního parkování, který stanoví nová pravidla pro parkování tří typů řidičů: rezidenty, abonenty a návštěvníky1. Podle plánovaného harmonogramu bude Rada města Brna na začátku května projednávat první návrh ceníku pro všechny kategorie řidičů (viz obrázek níže). Tento návrh poté dostanou k diskuzi městské části, které jsou pro město Brno hlavním partnerem pro stanovování pravidel pro parkování v jednotlivých lokalitách. Finální návrh ceníku plánuje město projednat v srpnu.

Na podzim letošního roku se počítá se spuštěním systému v první pilotní oblasti – úzkém centru města ohraničeném ulicemi Benešova, Nádražní, Divadelní, Rooseveltova, Moravské náměstí, Joštova a Husova. Výběr parkovného a kontrola dodržování pravidel zde bude probíhat za pomoci dohledových kamer, parkovacích automatů a mobilní aplikace pro rezidenty a abonenty.

„Chceme, aby celý systém fungoval dobře a bez chyb, aby byl uživatelsky co nejjednodušší a zároveň vycházel vstříc různým potřebám občanů. Proto jsme harmonogram zavádění této novinky oproti původnímu plánu rozvolnili. Nejprve začnou nová pravidla fungovat v pilotní oblasti – v nejužším centru města, kde otestujeme režimy pro všechny typy řidičů a vyladíme případné nedostatky, které ukáže běžný provoz. Zavedení rezidentního parkování v dalších oblastech Brna-středu a v dalších městských částech připravíme tak, aby bylo možné systém spustit po komunálních volbách v roce 2018," uvedl náměstek primátora města Brna pro oblast dopravy Matěj Hollan.

Vybrané prostředky za parkovné město ‚nerozpustí' anonymně v rozpočtu, ale investuje zpět do zlepšení mobility ve městě Brně. Pravidla pro fungování fondu mobility jsou nyní také projednávána v jednotlivých orgánech města, Rada města Brna by o nich následně měla také jednat v srpnu.

---------------------------------------------------------------------------------------

Rezident – fyzická osoba, která má místo trvalého pobytu nebo je vlastníkem nemovitosti ve vymezené oblasti. Pro získání oprávnění na parkování v režimu Rezident je nutné prokázat trvalý pobyt, případně vlastnictví nemovitosti, právní vztah k vozidlu (jsem majitel, auto je služební a mám právo s ním disponovat i pro jízdy domů atd.) a uhradit poplatek. Rezidentní karta platí ve vaší oblasti, kde bydlíte, ale rovněž v okolních oblastech. V dalších částech města pro dotyčného majitele karty platí status „návštěvníka".

Abonent – právnická nebo fyzická osoba, která provozuje vozidlo za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu a má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti. Pro získání parkovacího dokladu (abonentní oprávnění) je nutné prokázat existenci sídla nebo provozovny právnické nebo fyzické osoby podnikající ve vymezené oblasti, dále právní vztah k vozidlu a uhradit poplatek. Abonentní oprávnění platí v oblasti sídla nebo provozovny, ale také v okolních oblastech. V dalších částech města pro majitele karty platí status „návštěvníka".

Návštěvník – každý, kdo nemá v dané oblasti a okolních oblastech právo parkovat na rezidentní nebo abonentní oprávnění.

parkování