Recept: Creme Caramel

Autor receptu: Filip Šidelko, šéfkuchař restaurace Noem Arch

Creéme caramel

Ingredience pro deset porcí

Cukr krystal 200 g
Smetana 350 ml
Mléko 250 ml
Žloutky 100 g
Vejce 3 ks
Vanilkový lusk
Čerstvé ovoce, čokoláda...

Postup:

Připravíme si misky z porcelánu nebo silikonové formy. Cukr si rozdělíme na dvě poloviny.

Polovinu cukru dáme do kastrůlku a na mírném ohni za stálého míchání připravíme světlý karamel, který rozlijeme na dna připravených misek. Vejce rozklepneme do misky, přidáme žloutky, prošleháme do lehké pěny a zalijeme prochladlým mlékem povařeným s kouskem vanilky a se zbylým cukrem. Znovu prošleháme a rozlijeme do misek na ztuhlý karamel.

Misky nebo silikonové formy dáme do plechu s vyšším okrajem, do kterého nalijeme vodu, a vložíme do mírně vyhřáté trouby. Délka pečení záleží na tom, jak moc jsme naplnili formy. Počítejte přibližně asi 50 – 60 minut. Upečený krém, který je na povrchu pevný na dotyk, necháme vychladit, vyklopíme na talířky a ozdobujeme karamelem, čokoládou, čerstvým ovocem nebo omáčkou z ovoce.

Text: Filip Šidelko, Foto: Archív Noem Arch