Recept: Gratinovaný steak z hovězí svíčkové
Autor receptu: Radek Šimáček, šéfkuchař restaurace U starýho Billa
Ingredience (pro 4 osoby)
Hovězí svíčková 800g
Hrubozrná sůl
Zelený pepř drcený
Hlíva ústřičná 200g
Hřib hnědý 200g
Cibule 80g
Smetana 100g
Parmezán 50g
Máslo 50g
Olej
Drcený kmín
Postup:
Hovězí svíčkovou (nejlépe z mladého býčka) přes vlákna nakrájíme na 2 cm silné špalíčky. Maso potřeme olejem, osolíme, opepříme a necháme bokem odležet. Mezitím si připravíme hřibovou směs. Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme hřiby a zalijeme smetanou. Následně dochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a vše podusíme do zhoustnutí.
Troubu si nastavíme na 180C (horní gril), mezitím na rozpálené pánvi grilujeme steaky 3-4 minuty.(podle toho, jak propečené maso chceme) a dáme do zapékací mísy. Nahoru navrstvíme připravenou směs z hřibů a lehce posypeme strouhaným parmezánem. Nyní vložíme do trouby a gratinujeme zhruba 4 minuty. Ideální přílohou jsou například šťouchané brambory s pršutem.
Šťouchané brambory s pršutem
Ingredience:
Brambory 1000g
Cibule 100g
Pršut 130g
Listová petržel 20g
Sůl
Pepř mletý
Olivový olej 50g
Postup:
Pršut a cibuli nakrájíme. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, přidáme pršut i rozmačkané brambory a společně restujeme, než se vznikne kompaktní hmota. Osolíme, ochutíme a na závěr vmícháme nasekanou petrželku.
Text: Radek Šimáček, foto: D. Dvořáková