Recept: Řecký salát na pánvi či grilu

Autor receptu: Martin Červenka, šéfkuchař restaurace Nekonečno
DSC 0292 m

 

Marináda:

2 kusy středních citronů (šťáva)
1 dcl bílého suchého vína
1,5 dcl panenského olivového oleje
2 snítky čerstvého oregana
3 snítky čerstvého tymiánu
½ střední cibule
1 čajová lžička soli
½ čajová lžička mletého černého pepře

Salát:

3 středně velká rajčata
250g sýr Halloumi nebo Fetu
1 střední cibule červená
6g Sůl
2g mletý černý pepř
1 ks římský salát
20 ks oliv nejraději Kalamata
6 ks kovové špízy nebo špejle
------------------------------------------------------------------------------------

Příprava:

Všechny přísady na marinádu vložte do mixéru a na nejvyšší stupeň mixujte asi minutu, až bude marináda zcela hladká. Poté přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte v chladu uležet, nejlépe den. Rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na 6 klínků, tyto potom kombinovaně napichujeme na špízy i se sýrem. Všechny špízy následně vložíme do nízké misky, osolíme a opepříme, zalijeme marinádou (zbytek marinády budeme potřebovat) a necháme asi 1 hodinu odležet v lednici. Před grilováním vyjmeme z marinády a necháme okapat. Pánev vytřeme ubrouskem, který je napuštěný olivovým olejem, a rozehřejeme na cca 180°C . Poté na pánev vložíme špízy a každou ze stran grilujeme zhruba 2 minuty, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. V polovině času, než budou špízy hotovy, nakrájíme podélně římský salát na ¼, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Položíme na pánev stranou, kde jsme jej překrojili, a restujeme dokud nebudou listy zavadlé, ne víc jak 3 minuty.

Až je vše hotovo, přeneseme do servírovací mísy, pokud chcete, můžete odstranit špejle. Salát nasekejte na nudličky, přihoďte olivy, dochutíte solí, pepřem a mírně zakápněte zbylou marinádou. Jako příloha je nejlepší pečivo, nebo toasty orestované ve stejné pánvi, kde jsme připravovali špízy. Veškerá zbylá šťáva a olej se přirozeně vpije do toastu.

Text: Martin Červenka, foto: Dominika Dvořáková