Poradenské centrum na Červeném mlýně pomůže Brňanům zorientovat se na trhu s energiemi (2)

Nabídnout pomoc těm Brňanům, kteří se potřebují zorientovat na trhu s energiemi, hledají jejich dodavatele, potřebují odstoupit z nevýhodné smlouvy nebo třeba chtějí vyměnit zdroj tepla. To je náplní nového Energeticko-poradenského centra, které bude otevřené od května. Jeho zřízením pověřilo město Brno svoji společnost Teplárny Brno. Poradenství bude nezávislé, bezplatné a kromě služeb nabízených přímo teplárnami nebude směřovat ke komerční nabídce.

„Od chvíle, kdy začaly krachovat první dodavatelé energií, ocitají se mnozí lidé na neznámé půdě a nevědí, kde hledat pomoc. Nedokáží rozlišit, které informace jsou relevantní, a cítí se nejistě. Taková situace nám není lhostejná. Proto bude poradenství nového centra určeno především právě pro běžného obyvatele Brna nebo pro SVJ," přiblížila poslání Energeticko-poradenského centra primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Centrum bude sídlit v moderních prostorách teplárenského provozu Červený mlýn na Cimburkově. „Bude tak dobře dostupné městskou hromadnou dopravou, k dispozici jsou tu také místa k parkování. Nechybí ani potřebné zázemí," upřesnil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. „Naši odborníci zájemcům doporučí optimální postup a řešení daného problému. Poradí například, jak se vyznat ve vyúčtování za plyn, teplo nebo elektřinu, s výměnou spotřebičů s co nejnižší spotřebou elektřiny či zateplením budov. Stejně jako třeba zodpoví otázky týkající se e-mobility – kde nabíjet nebo jaké využít dotace... Rozhodnutí však bude zcela na klientech," doplnil Petr Fajmon.

Energeticko-poradenské centrum bude pro osobní kontakt bez předchozí rezervace otevřeno vždy v úterý v čase 8:00–12:00 hod. a 13:00–17:00 hod., jiný termín si lze domluvit telefonicky. Využít pro zodpovězení dotazů lze také e-mail.

S energetickými úsporami bude také ve větším rozsahu pomáhat Fakulta stavební VUT Brno. Plánuje se, že do procesu přípravy projektů budou zapojeni studenti programů Environmentálně vyspělé budovy a Management stavebnictví, které se vyučují na Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně.

„Jsem rád, že můžeme prohlubovat spolupráci s Magistrátem města Brna a společností Teplárny Brno, a. s. Od podzimu 2023 plánujeme, že studenti v rámci svých semestrálních prací provedou pod dohledem našich pedagogů posouzení potenciálu dosažení energetických úspor na budovách provozovaných městem Brnem a jeho organizacemi. Výsledkem by měla být souhrnná tabulka obsahující doporučený seznam priorit pro dosažení optima mezi největšími energetickými úsporami a investičními náklady," řekl u příležitosti otevření Energeticko-poradenského centra děkan Fakulty stavební VUT v Brně prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc.

E-mail poradna: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  
Tel. poradna: +420 732 991 583
web: www.teplarny.cz/cs/energiepodlupou