Větší informovanost pracovníků i více kontrol. Magistrát se snaží snížit spotřebu energií

Pravidelné kontroly uzávěrů a rozvodů vody, průběžná výměna svítidel za nízkoenergetická nebo zkrácení chodu automatických dveří na bezpečné minimum. I to zahrnuje soubor opatření, která mají snížit energetickou náročnost magistrátních budov. 

„Snahu o snižování spotřeby energií nejen z ekonomických, ale hlavně ekologických důvodů Brno vyvíjí dlouhodobě. Máme management hospodaření s energiemi, v Paktu starostů a primátorů jsme se zavázali ke snížení emisí CO2, měníme okna, zateplujeme budovy a instalujeme fotovoltaiku. Teplárny Brno nahrazují parovody hospodárnějšími horkovody. Technické sítě Brno vyměňují starší osvětlení za LED svítidla, vozový park Dopravního podniku města Brna prochází obnovou. Oživili jsme projekt horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna, před zahájením je výstavba kotle na spalování štěpky a další linky na energetické využití odpadu," shrnula dosavadní kroky primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Minulý týden na poradě vedení města se řešila opatření, jejichž zavedení by mohlo obratem přispět k nižší spotřebě energie v budovách Magistrátu města Brna. „Většina z nich je organizačního charakteru, a tudíž prakticky beznákladová s poměrně význačným přínosem. V běžném provozu jsou tak dostatečně rychlá a dobře kontrolovatelná. Aktuálně v našich objektech omezujeme svícení a snižujeme teplotu, zintenzivníme také technické kontroly a revize zařízení, abychom zamezili nechtěným únikům energií, a pokračujeme ve výměně svítidel. Zaměřujeme se také na šíření informací mezi pracovníky, třeba jak fungují termostatické ventily u radiátorů a jak je správně nastavovat v pracovní době nebo naopak před plánovanou nepřítomností nebo jak snížit spotřebu elektřiny při využívání rychlovarné konvice," doplnil náměstek primátorky pro energetiku Robert Kerndl.

(mmb)