Začala platit regulace vjezdů do dalších vnitrobloků v Brně

Vnitrobloky v pěti brněnských ulicích se přidají do regulovaných oblastí. Město tak chce pomoct rezidentům. Ti mají často ztíženou možnost parkování ve vlastním vnitrobloku kvůli řidičům, kteří jim zde umístí vůz ve snaze vyhnout se návštěvnickým poplatkům v oblastech placeného stání. Od 19. září se mezi regulované vnitrobloky připojí ty, které se nacházejí v ulicích Klatovská, Skácelova, Tererova, Bakalovo nábřeží a Trýbova. Řidiči za vyřízení oprávnění zaplatí manipulační poplatek ve výši 200 korun za každé auto.

Od 19. září se začnou regulovat vjezdy do dalších vnitrobloků. „Regulovány budou vnitrobloky v Klatovské, Skácelově, Tererově, Trýbově a na Bakalově nábřeží. Pro řidiče to znamená, že si budou muset vyřídit oprávnění k vjezdu. To je bezplatné, je nutné uhradit pouze manipulační poplatek 200 korun za každé auto. Oprávnění lze vyřídit buď na rok, nebo na konkrétní období dle potřeby. Typicky se jedná o situace, kdy je vjezd nutný kvůli stěhování, zásobování apod. Manipulační poplatek je stejný v obou případech," uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. Zásobování má vjezd a stání umožněno vždy v době od 6 do 12 hodin, v jiné časy je zakázané.

Město k regulaci přistoupilo po četných žádostech obyvatel lokalit, kde jsou zavedeny oblasti placeného stání. Ve vnitroblocích není zavedení rezidentního parkování možné, jelikož zpravidla nejde o místní komunikace nebo zde lze místa jen velmi problematicky zlegalizovat. „Po zavedení parkovacího systému v okolí vnitrobloku začalo stále častěji docházet k tomu, že řidiči, kteří nechtějí platit za parkování nebo nemají nárok na dlouhodobé parkovací oprávnění, parkují ve vnitrobloku a zhoršují tak dostupnost parkovacích stání pro rezidenty. Většina vnitrobloků má už dnes vjezd omezen pouze pro dopravní obsluhu, značení však není dodržováno a dodržování je pro Městskou policii Brno složitě vymahatelné. Proto vedení města přistoupilo k umožnění vjezdu jen vozidlům s oprávněním," vysvětlil Petr Kratochvíl.

Ve vnitroblocích nebudou vyznačena parkovací stání modrou čárou, kterou lidé znají z rezidentního parkování, protože oprávnění je pouze vjezdové. „Na dodržování pravidel budou dohlížet strážníci, kteří budou kontrolovat registrační značky a porovnávat je s údaji v systému. Je nutné upozornit, že vjezdové oprávnění není povolenkou ke stání v rozporu s předpisy. Ačkoli ve vnitrobloku nejsou vyznačena parkovací stání, je nutné hlídat si základní pravidla, jako například nestát na trávníku nebo chodníku," připomněl Petr Kratochvíl.

Vyřízení vjezdového oprávnění je dobrovolné. Pokud někdo do vnitrobloku nepotřebuje vjíždět, nemusí si ho vyřizovat. Ti ostatní mohou využít své osobní stránky uživatele nebo zajít na pracoviště na Zvonařce 5. Veškeré informace najdou lidé na webu www.parkovanivbrne.cz