15. červen je Evropským dnem proti vloupání, užitečné rady nabízejí i brněnští strážníci

Období dovolených je časem, kdy se nejvíc z celého roku zdůrazňuje nutnost chránit svůj majetek. Na možné nebezpečí upozorňuje i kampaň k Evropskému dni proti vloupání, který připadá na 15. červen.

Zamykání dveří, zavírání oken či vstupu na balkon se může jevit jako zdánlivě zbytečné. Zvláště když uživatel opouští byt pouze nakrátko. Statistiky jsou však neúprosné a čísla ukazují, že tato rizika se rozhodně nevyplácí podceňovat.

Ne každý ví, že třeba překonání obyčejných nezamčených dveří trvá zkušenému pachateli do pěti sekund a zdolání nezamčených bezpečnostních dveří mu zabere jen čtvrt minuty. Zdolávání okenní ventilace či balkonových dveří zdrží zloděje obvykle jen minutu. Důležitá je především prevence, což vyplývá i z rad obsažených na stránce www.stopvloupani.cz,  která je s touto kampaní spojena.

„Počet vloupání do obydlí v Česku i celé Evropě sice v posledních letech klesá, ale tato trestná činnost stále patří mezi ty nejpočetnější. Tato kampaň upozorňuje na skutečnost, že na zabezpečení obydlí je třeba neustále myslet, protože pachatelé dokážou využít jak toho, že jste odjeli na dovolenou, tak i toho, že jste si odskočili třeba jen do restaurace nebo na nákup. A že u zabezpečení jde nejen o technická opatření, ale zejména o naše běžné chování a zvyky" , říká Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR.

I další specialisté připomínají, že vše začíná u dodržování základních pravidel. I když těšení se na dovolenou je pochopitelné, rozhodně je nežádoucí upozorňovat na opuštěný byt na sociálních sítích. Udržování dobrých sousedských vztahů přijde vhod a není pak složité o dohled nad vaším domovem požádat právě sousedy, kteří ho v době vaší nepřítomnosti budou vizuálně kontrolovat a také vybírat schránku. To samo o sobě ale nestačí. Možnost vloupání výrazně snižuje vhodně zvolené zabezpečení domova. Ideální je přitom kombinovat mechanické zabezpečení (bezpečnostní dveře, zámky, bezpečnostní folie apod.) s elektronickými prvky (alarmy, kamery atd.) Nejen kvůli zvýšení pocitu vlastního bezpečí, ale i kvůli případnému plnění pojišťoven je dobré vybírat z certifikovaných výrobků.

Pokud navzdory všem opatřením po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a mohli byste také znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku 158.
Evropský den proti vloupání letos doprovází slogany: „Ujistěte se, že to bude pouze šéfkuchař, kdo vás ten večer překvapí" a „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra".

Zda a jak moc je bytový dům bezpečný, záleží zejména na lidech, kteří v něm bydlí. Zámky, mříže nebo alarmy a kamery jsou důležitým, ale jen podpůrným opatřením. Je žádoucí spojit moderní zabezpečovací technologie i svoji pozornost, ohleduplnost a solidaritu a vytvořit ze svého domu Bezpečnou adresu. Právě tak se jmenuje před lety spuštěný projekt Městské policie Brno, navazující na jiné, které brněnští strážníci realizují již od roku 2009. Ve srozumitelně napsané a zdarma dostupné příručce shrnují základní doporučení pro bezpečné bydlení.

(pš)