Město podpoří dietní stravování v brněnských školách a školských zařízeních i letos

Ve městě Brně je 44 školských zařízení, která poskytují dětem a žákům dietní stravování. A právě pro ně schválili brněnští radní příspěvek v celkové výši 2 411 000 korun. Město Brno přispívá na dietní stravování již od roku 2018.

„Jsme si vědomi, že příprava pokrmů pro děti s potravinovým omezením, ať už se jedná o bezlepkovou, bezlaktózovou či bezmléčnou stravu, je pro zaměstnance jídelen práce navíc. Proto nám připadá správné podpořit tato školská zařízení. Příspěvek pak mohou použít na nenárokové složky platu a odvody pro zaměstnance připravující dietní stravu, dále pak také na pořízení kuchyňského náčiní, nákup odborné literatury nebo zajištění dalšího vzdělávání zaměstnanců," uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Výše získaného příspěvku se liší podle počtu dietních strávníků. „Pokud škola vydává 1–6 porcí denně, obdrží příspěvek 3000 korun měsíčně. Školské zařízení vydávající 7–19 porcí denně získá měsíčně 6000 korun. Jídelny, které vaří pro více než 20 dietních strávníků, pak dosáhnou na příspěvek 10000 korun měsíčně. V letošním roce poskytneme celkem 2 411 000 korun, které poputují do 44 jídelen v mateřských a základních školách zřizovaných městem Brnem či jeho městskými částmi," upřesnil první náměstek primátorky Petr Hladík.

„Nejvíce porcí dietních jídel za rok vydají ve školní jídelně na náměstí Svornosti 7 a Jihomoravském náměstí 2, dále pak ve školní jídelně Masarova 11, Bakalovo nábřeží 8, Laštůvkova 77 a Nádvorní 1," dodal radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý.