Ekodotace pomáhají lidem oživit brněnská nábřeží nebo zvelebit vnitroblok

Nábřežít! a Vnitroblok! patří k tradičním brněnským ekodotacím a v letošním roce pokračují a pomáhají zvelebovat nábřeží řek a společných zelených prostor. 

Dotační program Nábřežít! poskytuje občanům prostor k tomu, aby přinášeli společenské vyžití ke břehům brněnských řek. Snahou je utužovat komunitní vztahy obyvatel a motivovat aktivní lidi, kteří se z vlastní iniciativy snaží kultivovat okolní prostředí tvořené veřejnou zelení i vztahy mezi spoluobčany.

„Svratka, Svitava i Ponávka mají Brňanům co nabídnout a jsem rád, že se hlásí mnoho lidí se zajímavými projekty, jež oživují jejich nábřeží. Zároveň vzniká mnoho nových ploch, na nichž se akce mohou konat – mezi nimi najdeme například nový park v Komárově. Ten vznikl v rámci revitalizace Ponávky. V letošním roce podpoříme 9 projektů celkem 225 tisíci korunami," uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Dotační výzvy v programech Nábřežít! a Vnitroblok! trvaly od 15. září do 31. října loňského roku. „Celkem letos podpoříme 10 projektů u Vnitroblok! celkovou částkou 2 102 308 korun. U Nábřežít! půjde o 9 projektů. Tyto dotační programy fungují v Brně již od roku 2018 v prvním případě a 2017 ve druhém a těší se velkému zájmu obyvatel," doplnil Petr Hladík. Ekologická řešení jsou klíčová pro budoucnost města. Patří také mezi zásadní součásti akčního plánu #PripravBrno, v němž se Brno zavázalo snížit emise oxidu uhličitého ve městě do roku 2030 o 40 %.

Rozvoj ploch veřejné zeleně primárně ve vnitroblocích je cílem dotačního programu Vnitroblok! Zvelebení sídelní zeleně přímo v srdci komplexní výstavby podporuje rekreační a pobytové aktivity obyvatel domů. Dotace podporuje kromě samotné zelené výsadby i hospodaření se srážkovou vodou a také drobný mobiliář, který zpříjemní pobyt ve vnitrobloku.

Rada města Brna schválila těchto deset projektů:
Zelená nemocnice – ozelenění areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně II
Revitalizace vnitrobloku Domažlická 6
Společenství vlastníků bytů Renneská třída 13
Vnitroblok Antonínská 10 Brno
Revitalizace zeleně Ostružinová – jih
Vytvoření zahrady pro komunitní setkávání ve vnitrobloku Údolní 54
Revitalizace přilehlých pozemků k domu Sentická 1 a 3, Brno
Oživení zeleně ve dvoře (vnitrobloku) Anenská 2
Revitalizace vnitrobloku, Brno, Čápkova 44
Oživení vnitrobloku Vodova 2544/74

Projekty dotačních programů Nábřežít! i Vnitroblok! musí schválit Zastupitelstvo města Brna.