Brno podpoří vlastníky tzv. pozdě zapsaných památek. Radní pro ně schválili nový dotační program

Zhruba od roku 2016 se Brno i další města v republice potýkají s tím, že řada staveb, které byly v minulosti považovány za kulturní památky, jimi na základě judikatury Nejvyššího správního soudu nejsou. A to kvůli pozdnímu zapsání do seznamu kulturních památek. Aby byla i nadále zachována hodnota těchto staveb, schválili brněnští radní dotační titul Program 2022. Jeho cílem je motivovat vlastníky, aby k opravám přistupovali kvalifikovaným, a tedy finančně náročnějším způsobem.

Odbor památkové péče Magistrátu města Brna každoročně poskytuje dotace z rozpočtu města na obnovu kulturních památek, a to v rámci dvou stávajících programů („Program 2022 pro poskytování dotací na zachování a obnovu kulturních památek z rozpočtu města Brna" pro fyzické osoby, právnické osoby a církve a „Podmínky 2022 pro poskytování peněžních prostředků na zachování a obnovu kulturních památek
z rozpočtu města Brna" pro příspěvkové organizace a městské části).

Na území města se ale nachází značné množství staveb, které v minulosti byly považovány za kulturní památky, avšak na základě judikatury Nejvyššího správního soudu kulturní památkou nejsou. Důvodem je pozdní zapsání do seznamu kulturních památek. Vlastníci těchto budov jejich opravy dosud prováděli tak, jako kdyby kulturní památkou byly.

„Schválený Program 2022 chce motivovat majitele těchto staveb, aby přistupovali k jejich opravám kvalifikovaným způsobem, který je ale samozřejmě finančně náročnější. Dotčené budovy mají totiž i nadále architektonickou hodnotu, jíž se podílejí na autenticitě města," uvedl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný.

„V rámci nově schváleného Programu 2022 si budou moci vlastníci pozdě zapsaných památek na území Brna žádat o dotaci až do výše poloviny uznatelných nákladů na opravu. Celkem budou pro tento program z rozpočtu města vyčleněny dva miliony korun," vysvětlil radní pro kulturu Marek Fišer.

O peníze bude možné žádat od poloviny října do konce listopadu letošního roku nejlépe na Odboru památkové péče Magistrátu města Brna, případně na podatelně magistrátu či poštou.