Lidé bez domova se budou očkovat na Křenové. Začala nízkoprahová vakcinace

Minulý týden začalo v Brně očkování proti nemoci covid-19 u lidí bez domova. Více než 80 dávek vakcíny bylo již zdárně aplikováno. Očkuje mobilní tým Společnosti Podané ruce. K další vakcinaci bude použita jednodávková látka Janssen společnosti Johnson & Johnson.

„Lidé bez domova jsou skupinou obyvatelstva, která dosud nedosáhla na možnost nechat se očkovat. Mnohdy kvůli tomu, že se nezdržují na jednom místě a nespolupracují s žádnou ze stacionárních institucí, kterou sociální služby města nabízí. Brno však disponuje sítí sociálních kurátorů i zařízeními příspěvkových i neziskových organizací pro lidi v sociální krizi. Všechny tyto služby se zaměřují na práci s lidmi přímo v terénu. Pracovníci tak mohli získat informace o zájmu o očkování a vysvětlili svým klientům jeho výhody. Prvních 81 dávek vakcíny Moderna již bylo aplikováno a v očkování se bude pokračovat druhou dávkou v předem určeném intervalu," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Cílem akce je zvýšit proočkovanost všech skupin obyvatelstva a tím zabránit šíření nemoci v komunitách lidí bez domova. Jako motivaci sociální kurátoři nabídli klientům stravenku v hodnotě 75 korun, za druhou dávku dostanou 50korunovou stravenku. V případě jednodávkové vakcíny očkovaní obdrží 80korunovou stravenku.

„Společnosti Podané ruce, která očkuje s mobilním týmem, zbyly vakcíny s krátkou dobou exspirace. Nabídla nám je k využití a díky rychlé reakci sociálních pracovníků se podařilo připravit první očkovací akci. Ta proběhla v očkovacím centru v Bohémě a setkala se s pozitivními ohlasy. Již ve středu bude mobilní tým očkovat zájemce v prostorách oddělení sociálních kurátorů na Křenové 20, a to jednodávkovou vakcínou Janssen. Spolupráce se Společností Podané ruce probíhá naprosto bezproblémově, i protože její pracovníci mají bohaté zkušenosti s lidmi v sociální krizi," dodal náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl.

Jednotlivé azylové domy, noclehárny a denní centra, které spadají pod brněnské sociální služby, připravovaly své klienty na očkování dlouhodobě, např. pomocí letákové kampaně. Sociální kurátoři, kteří pracují s lidmi bez domova přímo v terénu, věnovali zvýšenou péči osvětě o vakcinaci. Počítá se s tím, že bude proočkováno celkem cca 150 lidí.