Magazín Mendel prozradí tajemství otce genetiky

Johann Gregor Mendel, který je významně spjatý s městem Brnem, oslaví v červenci příštího roku dvousté narozeniny. Již nyní získal první dárek v podobě lifestylového magazínu věnujícího se nejen jeho životu a práci, ale zejména jeho odkazu v podobě nejprogresivnější vědy dneška – genetice. Časopis je předzvěstí 200. výročí Mendelova narození, které si Brno připomene v příštím roce.

Co všechno se dozvěděla brněnská primátorka z analýzy svých genů? Co viděl Mendel v okuláru svého mikroskopu před 150 lety a jaké obrazy se odkrývají vědcům v elektronových mikroskopech za stamiliony korun? Odkud z vesmíru na nás slavný vědec shlíží? Co ukrývají zdi tajemného kláštera na Starém Brně? A co je pravdy na tom, že Leoš Janáček oddirigoval opatovu smrt? Nejen na tyto otázky odpoví magazín MENDEL, který bude od července zdarma distribuovaný Brňanům v kavárnách, kadeřnictvích, univerzitách, brněnské ZOO, hvězdárně i v muzeích.

„Publikace, jež se dostává Brňanům do rukou, je předzvěstí příštího roku, kdy se Brno ve velkém přihlásí k práci a odkazu skromného vědce, který položil základy oboru měnícího svět. Abych se sama přesvědčila o tom, že to není pouze fráze, přijala jsem nabídku od našich špičkových genetiků a nechala si udělat rozbor svého genomu. Jsem velmi překvapená, jaké informace lze z trochy krve vyčíst a hlavně jak můžou změnit život nejen mně, ale milionům lidí na Zemi. Tento časopis vás utvrdí v tom, že práci našeho génia zná celý vědecký svět," uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Téměř padesátistránkový magazín o nákladu 10 tisíc výtisků vznikl pod taktovkou Hvězdárny a planetária Brno a partnerů, kteří se dlouhodobě věnují rozvíjení odkazu slavného vědce a opata v jedné osobě. Na jednotlivých příspěvcích spolupracovali vědci Masarykovy i Mendelovy univerzity, historici z Moravského zemského muzea i Mendelova muzea. Své poklady odkryli správci Augustiniánského opatství, kde zakladatel genetiky prováděl své pokusy. První díl výjevů z Mendelova života zpracovalo duo Vendula Chalánková a Ján Obyšovský, kteří již pro Turistické informační centrum Brno ztvárnili Leoše Janáčka.

„Spolupráce na tomto časopise jen dokázala, jak důležitá je pro současníky osobnost Johanna Gregora Mendela a s jakým zápalem chtějí jeho odkaz rozvíjet. I díky tomu je Brno v popředí světové genetiky a hlavně mekkou nejslavnějších vědců, kteří neváhají přicestovat na jih Moravy z celého světa jen proto, aby poznali místo, kde to všechno vzniklo. Máme v plánu vydat ještě další dva díly – na začátku příštího roku a pak v létě 2022, kdy budou oslavy vrcholit. Věřím, že čtenáře budeme nejen vzdělávat, ale i příjemně šokovat tím, co všechno slavný Brňan dokázal," dodal Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky.

Jihomoravská metropole si Mendelův odkaz připomene již za tři týdny na tradičním Mendel festivalu, který se uskuteční převážně v areálu Augustiniánského opatství na Mendelově náměstí. Největší oslavy se však odehrají v příštím roce, kde se Brno „zahalí" do zelené barvy. Mendelovo jméno bude rezonovat například na světové expozici v Dubaji, příběh a odkaz slavného vědce připomenou světová média jako například National Geographic, Brňané se také dočkají prvních úprav Mendelova náměstí včetně výběru nové sochy otce genetiky i staronového skleníku v augustiniánské zahradě. Do Brna se také sjedou nositelé Nobelových cen, kteří se netají tím, že Mendel je jejich vzorem.

Online si časopis prohlédnete v následujícím odkaze: https://www.hvezdarna.cz/soubory/Mendel_magazin_01_2021.pdf?fbclid=IwAR1UibluNCpGtZvwKgq7Y4m2uOLyIDCX9YGknuBlg4ixsWnQVJ6MiQI4Wew

Časopis vznikl za finanční podpory Jihomoravského kraje v rámci projektu Jihomoravský kraj fandí vědě.