Vybudování dopravní a technické infrastruktury v ulicích Novomoravanská a Moravanské lány podpoří rozvoj perspektivní lokality na jihu Brna

Zbudování kanalizační sítě pro samostatný odvod splaškových a dešťových vod, tedy oddílného kanalizačního systému, dostavba a propojení vodovodního řadu, realizace komunikace, chodníků a veřejného osvětlení v rozvojové lokalitě Moravanské lány v městské části Brno-jih, konkrétně v ulicích Novomoravanská a Moravanské lány, je součástí investičního záměru, s jehož zpracováním souhlasili brněnští radní.

Území Moravanské lány se rozprostírá mezi hranicí městské části Brno-jih s katastrem obce Moravany a silnicí v ulici Vídeňská. Zástavbu zde tvoří objekty asi 120 starších usedlíků a k nim přibude 20 novostaveb rodinných domů povolených stavebním úřadem. V současnosti zde není funkční kanalizační systém, zcela tu chybí splašková kanalizace, částečně dešťová kanalizace i vodovodní řad a neexistuje dopravní infrastruktura ani veřejné osvětlení. Proto městská část reagovala na podněty občanů a požádala o zahájení investičního procesu.

„Je zřejmé, že pro zkvalitnění života nynějších obyvatel daného území a pro jeho budoucí rozvoj je uvedená investice nezbytná. Konkrétně se bude jednat o splaškovou kanalizaci v ulici Novomoravanská v délce cca 860 m a splaškovou kanalizaci o délce cca 850 m v ulici Moravanské lány. V Novomoravanské pak vznikne i cca 860 m dlouhá dešťová kanalizace. Všechny budou zaústěny do nové splaškové kanalizace vedené v ulici Moravanská, na kterou rada schválila investiční záměr už letos v březnu. Dobudováno by mělo být také 650 m vodovodu v Novomoravanské, který se propojí se stávajícím vodovodním řadem v ulici Moravanské lány," popsal radní pro oblast investic David Grund. „V obou ulicích se plánuje také veřejné osvětlení v délce cca 1 300 m, komunikace o ploše 15 500 m2 a chodníky o ploše cca 5 820 m2," dodal.

Provozovateli budoucích staveb se stanou Brněnské vodárny a kanalizace, Brněnské komunikace a Technické sítě Brno.

Předpokládané náklady na investici činí cca 150 milionů korun.