Město a dvě jeho společnosti zaplatí brněnským základním školám PCR testy na covid-19, pokud o to budou mít zájem

Méně spolehlivé antigenní testy na základních školách, jejichž státem organizovaný nákup a distribuce váznou, může v Brně až do konce června nahradit metoda PCR. Pokud si o to jednotlivé školy požádají, potřebné peníze jim poskytne z poloviny město, o zbytek se podělí dvě městské společnosti: SAKO Brno a Teplárny Brno.

„S pandemií se potýkáme déle než rok, ale centrální státní aparát stále nefunguje. Důkazem je absolutně nezvládnutý režim testování žáků ve školách. Doposud dodávané testy jsou velmi málo průkazné, nyní jsme navíc v situaci, kdy docházejí. Povinnost zajistit testování však školám nikdo neodejmul. Opět se na stát nemůžeme spolehnout a musíme být aktivní, stejně jako se nám to osvědčilo při stavbě záložní nemocnice či při zprovoznění prvního očkovacího centra v České republice. Proto jsme vyčlenili finanční prostředky pro základní školy, kterou jsou zřizovány městem nebo městskými částmi, na nákup PCR testů. O pomoc jsme požádali ty městské společnosti, které nebyly zasaženy následky pandemických restrikcí, a jsem ráda, že nám SAKO Brno a Teplárny Brno chtějí vyjít vstříc," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková a doplnila základní informace: „Je to plně na rozhodnutí vedení škol. Pokud budou mít o spolehlivější PCR metodu, která má navíc tu výhodu, že se provádí pouze 1× za 7 dní, zájem, dostanou na každého testovaného 100 korun. Z toho 50 korun přispěje město, po 25 korunách každá ze spolupracujících městských akciovek."

Na obou stupních základních škol zřizovaných Brnem nebo jeho městskými částmi je 31 411 žáků. „Kalkulovali jsme i s možností, že od příštího týdne začne plnohodnotná výuka, a v tom případě by celkové náklady na všechny školy činily mírně přes 28 milionů korun," poznamenala primátorka Markéta Vaňková.

„Žáci však dle (...) vládou prezentovaného plánu budou nastupovat později, zčásti v rotačním režimu," navázal 1. náměstek primátorky Petr Hladík a dodal: „Jedná se o testování formou samoodběru ze slin, což zvládne i malé dítě na prvním stupni. Výsledky by měly být vždy známy v řádu hodin, záleží na kapacitě laboratoří. Využít lze různé postupy: buď individuální s platností standardního PCR testu, nebo hromadné až u 24 osob, kdy je ovšem v případě pozitivního nálezu nutné celou skupinu individuálně přetestovat. Vzhledem k tomu, že PCR testy na rozdíl od těch antigenních odhalí i počínající nákazu, dovolím si tvrdit, že škola, která tuto metodu začne plošně využívat, by měla mít možnost upustit od povinnosti plošného nošení roušek ve svých prostorách."

Školy si budou PCR testování zajišťovat samostatně a zpočátku financovat ze svých prostředků. „Peníze z úrovně města pro ně budou k dispozici neprodleně po souhlasu Zastupitelstva města Brna. V případě městských společností se čeká na rozhodnutí jejich představenstev," dodal Petr Hladík.

Metodu PCR testování v Brně již vyzkoušela například židenická ZŠ Gajdošova nebo ZŠ Sirotkova v Žabovřeskách.