Volnočasové organizace pro děti a mládež si mohou zažádat ve druhém kole o dotaci na své fungování

Organizace, které pracují s dětmi a mládeží v jejich volném čase, si mohou zažádat o dotaci na svoji činnost – na tento rok již podruhé. Brněnští radní schválili tento záměr hlavně vzhledem k vyvíjející se situaci v souvislosti s pandemií covid-19. Přihlašování jednotlivých projektů začíná již 15. května.

Odbor školství a mládeže Magistrátu města Brna vypisuje nový dotační titul zaměřený na organizace pro děti a mládež. „Trvající pandemie covid-19 má zásadní dopad i na fungování zájmových kroužků, skautských středisek, tábornických spolků a mnoha dalších organizací věnujících se dětem. Ty si často nemohly podat žádost ve standardním termínu jako v předchozích letech jednoduše proto, že nemohly fungovat a ani nevěděly, kdy se situace zlepší natolik, aby otevřely. Druhé kolo tak může pomoci při přípravách na letní sezonu volnočasových organizací, která věřím již alespoň částečně poběží v normálním stavu," řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Lhůta pro podání žádosti o dotaci začne 15. května a skončí 28. května. Výsledek se žadatelé dozví v červnu. Dotace je určena na neinvestiční podporu volnočasových aktivit pro děti a mládež. Jedná se tedy převážně o provozní náklady organizací a projektů, například nájemné, vstupné, ubytování, doprava, propagace nebo vzdělávání lektorů. O dotaci se můžou ucházet subjekty se sídlem nebo působností v Brně a každá organizace si může podat pouze jednu žádost.

„Z rozpočtu města Brna jsme vyčlenili 330 tisíc korun, které budou rozděleny mezi konkrétní projekty zaměřené na děti a mládež, maximální hodnota příspěvku je 50 tisíc korun. Očekávám, že tuto možnost organizace využijí především při přípravách na léto. Doufáme, že se podaří uskutečnit co nejvíce letních táborů, kurzů nebo příměstských akcí, které děti a mládež opět vrátí do kolektivu vrstevníků. Samozřejmě vše za přísného dodržování aktuálních hygienických pravidel," dodal radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý.