Na Úvoze bude nová zastávka MHD, vznikne mezi zastávkami Tvrdého a Mendlovo náměstí

Nová zastávka městské hromadné dopravy vznikne na Úvoze na straně přilehlé k ulici Trýbově. Zastávka při vyústění Trýbovy ve směru na Mendlovo náměstí dlouhodobě chybí.

„Vybudováním zastávky na Úvoze poblíž křížení s Trýbovou se zvýší dopravní obslužnost městskou hromadnou dopravou v této části města. Mezi zastávkou Tvrdého a Mendlovým náměstím dlouhodobě další zastávka chyběla. Ustoupit jí ovšem budou muset stávající parkovací místa v zálivu. Jedná se o cca 6–8 parkovacích stání, místo kterých vznikne zastávka pro až 13 tisíc lidí, kteří tudy denně projedou. Z tohoto pohledu se to jeví jako adekvátní řešení," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Celková délka zastávky včetně nájezdového a výjezdového klínu bude 34 metrů. Délka nástupní hrany zastávky bude 19 metrů. Vedlejší jízdní pruh bude v tomto úseku 2,95 metru široký, stávající chodníkový pás bude v místě navrhované zastávky šířky 1,7 metru.

„Vybudováním zastávky se bohužel zhorší výhledové poměry na výjezdu z Trýbovy na Úvoz. Proto je nutné výjezd přemístit novým propojením slepé ulice. Povrch stávající účelové komunikace v ulici Trýbova, podobně jako povrch na ni navazujících zpevněných ploch u hromadných garáží, je ve stavu, který nutně vyžaduje rekonstrukci. V souvislosti s ní bude k jejímu odvodnění vybudován nový úsek dešťové kanalizace namísto původního systému povrchových žlabů. K výjezdu na Úvoz bude sloužit stávající jižní napojení ulic Trýbova a Úvoz," řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Předpokládaná cena investice je 11,3 milionu korun včetně DPH. Novou zastávku by lidé mohli začít využívat už do dvou let.