Město podpoří dietní stravování ve školách a školských zařízeních

Stravování žáků s bezlaktózovými, bezlepkovými a jinými dietami podporuje návrh na poskytnutí neinvestičního příspěvku školním jídelnám a mateřským a základním školám zřizovaným městem Brnem a jeho městskými částmi. 

„Příprava dietních pokrmů pro žáky s různorodými potravinovými omezeními je nesnadná, proto město poskytne podporu jednotlivým školám a školským zařízením, které se jejich přípravě věnují," vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Brno vyčlenilo ze svého rozpočtu 2 miliony korun pro 43 školních jídelen. Tento příspěvek je určen například na nákup speciálního kuchyňského náčiní nebo odborné literatury, která se věnuje přímo daným potravinovým intolerancím, nebo na další vzdělávání personálu. Jsme si vědomi, že se nároky na školní jídelny a jejich personál zvyšují. Naší snahou je jejich soustavná podpora a zlepšování kvality," dodala Markéta Vaňková.

Konečná strategie rozdělování příspěvku záleží na množství vydaných porcí dietního jídla v jídelně. „V případě, že v roce 2021 škola vydává 1–2 porce denně, získá příspěvek 2000 korun měsíčně. Zařízení vydávající 3–4 porcí denně obdrží měsíčně 4000 korun, a pokud jídelna vaří více než 5 porcí dietního jídla, příspěvek činí 5000 korun měsíčně. Celkové náklady pro všechny školy jsou 200 tisíc korun za měsíc. Podpora bude letos vyplácena 43 školním jídelnám po dobu 10 měsíců. Město Brno přispívá na dietní stravování již od roku 2018," uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.