Strážníci dohlédnou na klid v době voleb, budou k dispozici volebním komisím

Mimořádná opatření spojená s pandemií koronaviru nijak neovlivní tradiční nasazení městské policie po dobu konání krajských a senátních voleb. Speciálně vyčlenila sto dvacet strážníků, kteří dohlédnou na důstojný průběh hlasování.

V pátek i v sobotu se strážníci preventivně zaměří na okolí škol, školek i dalších volebních objektů. Půjde o desítky míst, v jejichž blízkosti se budou pěší hlídky i autohlídky pohybovat několikrát denně. Zaměří se na dodržování veřejného pořádku, v případě složitější situace v dopravě usměrní provoz a všímat si budou i dodržování pravidel stanovených zákonem o volbách.

„Komplikace mohou strážníci řešit velmi pružně. Ještě před zahájením hlasování se setkají s předsedy volebních komisí a předají jim na sebe přímé spojení," vysvětluje Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. Od tohoto okamžiku budou hlídky s volebními komisemi v pravidelném kontaktu. Poblíž volebních míst se budou pohybovat ještě určitou dobu po uzavření místností. Obdobný postup městská policie stanovila i pro případné druhé kolo senátních voleb.

Rozsáhlá bezpečnostní opatření pořádají brněnští strážníci při každých volbách, dohled je však vždy ryze preventivní a volební víkendy bývají poklidné. (jag)