Vjezd do centra města se omezí. Nová pravidla budou platit od září

Systém vjezdu do centra Brna se od září změní. Cílem je omezení automobilového provozu v historickém jádru a větší bezpečnost chodců v pěší zóně. Vedení města se dohodlo na několika novinkách. Centrum se rozdělí do podoblastí, přičemž řidiči se budou moci pohybovat výhradně v té, do které mají povoleno vjet. Udělování povolení k vjezdu se zpřísní. Žádné oprávnění nebude od podzimu nutné pouze v podoblasti Veselá, aby se lidé mohli dostat do podzemních garáží ve Velkém Špalíčku.

„Považuji za neúnosné, aby se na trase od Rašínovy po hlavní nádraží pohybovaly stovky aut denně a ohrožovaly chodce v pěší zóně. Lidé už tak musejí dávat pozor na projíždějící tramvaje. Chceme zasáhnout proti těm, kteří z historického jádra Brna dělají vytíženou dopravní tepnu. Nebývale intenzivní provoz vozidel nás přiměl k větší regulaci vjezdu do centra," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Nová pravidla začnou platit od 1. září 2020. K tomuto dni skončí platnost většiny doposud vydaných povolení k vjezdu. „Nově bude obtížnější povolení získat. Bude nutné prokázat účel cesty do centra a lidé budou moci vjíždět pouze do podoblastí, kde bydlí, podnikají nebo potřebují vykonat nějakou činnost – například stěhování. Budeme preferovat spíše krátkodobá oprávnění, která umožní vjezd pro danou situaci, nikoli neomezeně po celý rok," přiblížil jednu ze změn radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Oblast 1-01 bude nově rozdělena do sedmi podoblastí:
• Pěší zóna
• Rašínova
• Jezuitská
• Měnínská
• Bašty
• Zelný trh
• Veselá.

„Regulace, kterou schválila Rada města Brna loni na podzim, počítala s možností volně vjíždět do podoblastí Veselá, Jezuitská, Měnínská a Bašty. Vzhledem k současné intenzitě provozu jsme se rozhodli pro aktualizaci. Ta zakazuje vjezd bez povolení všude s výjimkou podoblasti Veselá, která je příjezdovou cestou k podzemním garážím ve Velkém Špalíčku. Bez regulace tedy zůstanou pouze ulice Veselá, Dominikánská, Biskupská a Šilingrovo náměstí," upřesnil Kratochvíl.

Vjíždět bez omezení do všech regulovaných podoblastí budou lidé moci pouze s oprávněním pro činnosti, jako jsou dlouhodobé, zásahové, zásilkové, pečovatelské a sociální služby, ZTP a ZTP/P, zásobování ve vymezených časech či taxislužba s platnou objednávkou. Výjimka dále platí pro vozidla integrovaného záchranného systému a městské policie. Ostatní mohou vjet pouze do podoblasti, ve které bydlí, mají provozovnu, kde vykonávají krátkodobou službu či vlastní vyhrazené parkovací stání apod.

Zavádění nového systému vjezdu bude mít několik fází. Nová pravidla začnou platit od září, návštěvníci tedy po prázdninách v zóně A už nebudou moci parkovat, zaparkují zde pouze rezidenti a abonenti s povolením k vjezdu.

V průběhu podzimu se pak změní dopravní značení – Besední se přesune ze zóny A nově do zóny B, zruší se zákaz vjezdu na Veselou a Šilingrovo náměstí, zvýší se počet tzv. dropzón (obrátková stání označená příslušnou dopravní značkou, na kterých bude možné parkovat za použití parkovacího kotouče 30 nebo 60 minut) a upraví se jejich značení.