Nová protialkoholní vyhláška: Pořadatelům se zjednoduší organizace akcí

Před měsícem zastupitelé novelizovali protialkoholní vyhlášku a umožnili popíjení na území Zelného trhu, Jakubského, Dominikánského a tzv. Římského náměstí a také v některých parcích a lesoparcích v centru, například v Lužánkách, Tyršově sadu nebo na Obilním trhu. Nyní jim radní ke schválení předkládají novou protialkoholní vyhlášku.

„Rozsáhlejší novela tzv. protialkoholní vyhlášky se připravovala už od poloviny roku 2019 ve spolupráci s městskými částmi. Šíře změn nakonec byla taková, že jsme se rozhodli namísto novely vydat vyhlášku novou," vysvětlila primátorka Markéta Vaňková.

Nová vyhláška zpřesňuje květnové změny. „Konzumaci alkoholu na nově povolených prostranstvích limitujeme časem – na výše jmenovaných náměstích to bude možné do půlnoci, v parcích do 22 hodin," podotkla primátorka. „Největší změna oproti současnému stavu se týká konzumace alkoholu na akcích konaných na veřejném prostranství. Dosud museli pořadatelé žádat o výjimku a akce byla výslovně uvedena v příloze vyhlášky. Vzhledem k tomu, že v současnosti jsou stále populárnější festivaly a další akce v ulicích, jeví se toto řešení jako neefektivní. Výjimku pro konzumaci alkoholu na akcích jsme proto stanovili obecně přímo v těle vyhlášky," dodala.

V platnosti nadále zůstává například zákaz konzumace alkoholu kolem dětských hřišť a pískovišť, na nástupních ostrůvcích MHD, u škol, nemocnic nebo v okolí vstupu do kostelů, hřbitovů nebo nákupních středisek.

Zastupitelé se budou novou vyhláškou zabývat na svém příštím zasedání 16. června.