Město na svém území prověří využití artéských studní

Desítky metrů pod povrchem Brna leží zásoby pitné vody. Tzv. artéská voda by mohla sloužit pro zásobování obyvatel města v případě dlouhotrvajícího sucha. Město Brno si nechá zpracovat studii, která přezkoumá stávající artéské vrty a navrhne nové. 

„Zkušenosti z minulých let ukazují, že je nedostatek vody obrovským problémem. Z tohoto důvodu si necháme zpracovat odbornou studii zaměřenou na využití artéské vody, která se nachází pod městem. Základem průzkumu bude revize stávajících vrtů a navržení míst, kde by mohly vzniknout vrty nové. Dále by měly být vytipovány vrty, které by mohly sloužit pro zásobování obyvatel pitnou vodou v případě krizového stavu," uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

V rámci výběru vhodných vrtů bude zohledněna zejména jejich dostupnost, vlastnictví pozemku, na kterém se nacházejí, vydatnost nebo případná hrozba kontaminace. „Vybrané vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví. Počet takto upravených vrtů bude vycházet z výsledků studie a bude stanoven na základě vydatnosti vrtů. Předpokládáme, že by mohla vzniknout až čtyři odběrná místa," doplnil Petr Hladík.

Nabídky budou hodnoceny podle jejich ekonomické výhodnosti (70 %) a zkušeností případného zhotovitele (30 %). Na zpracování studie bude mít vybraný účastník řízení 1 rok. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 6,6 milionu Kč bez DPH.