V Lužánkách přibyly běžecká dráha a hřiště pro workout a opraven byl i starý in-line park

Běžci, in-line bruslaři i lidé, kteří si chtějí protáhnout tělo. Ti všichni nyní budou mít v parku Lužánky lepší podmínky. Starý in-line park se dočkal obnovy, přibyla běžecká dráha a workoutové hřiště. Revitalizace stála 5 milionů korun a trvala půl roku.

Letos v červnu začala revitalizace území o rozloze 7 860 m2 na jihovýchodním okraji parku Lužánky. Původní stav neodpovídal významu tohoto mimořádně cenného a aktuálně nejnavštěvovanějšího parku v Brně. Lokalita neplnila elementární funkce městského veřejného prostoru. Proto správce parku, příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna, nechal obnovit starý in-line park a vybudovat novou běžeckou dráhu a workoutové hřiště. Přibyl také nový pingpongový stůl. Vše doplnila výsadba vzrostlých stromů, keřů, živých plotů i trávníku.

„Lužánecký park je ideální místo pro odpočinek i sport téměř v centru města. Aby tu lidé našli vše potřebné k trávení volného času, investujeme do údržby vybavení i jeho rozšiřování. Nedávno jsme nechali vybudovat nové dětské hřiště s vodními prvky a zrekonstruovat veřejné toalety. Teď přibylo velmi žádané workoutové hřiště a opravený in-line park. Realizace projektu zvýší efektivitu využívání veřejných prostranství a také kvalitu života v této části města," uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Workout sestava pro sportovní vyžití pod širým nebem je v současné době návštěvníky parku žádána. Hřiště bylo vybudováno tak, aby splňovalo nároky uživatelů, aby se stalo logickou součástí sestavy hřišť a aby nenarušilo celkovou atmosféru parku. Sestava je barevně sladěna s vybavením parku a byla nainstalována na místě bývalého asfaltového hřiště pro míčové hry, které bylo zrušeno. Hřiště není oploceno, ale je vymezeno a uzavřeno živým plotem.

Běžecká dráha s mlatovým hlinitopísčitým povrchem vede podél současné asfaltové parkové cesty kolem sportovního areálu s tenisovými kurty. Je dlouhá 180 metrů.

Dosavadní in-line park nesplňoval potřebné parametry ani z hlediska bezpečnosti, ani atraktivity. Součástí projektu tedy byla jeho obnova. Sestava překážek využívá současný terén, zvolený betonový povrch zaručuje tichý provoz. Sportoviště je určeno primárně pro in-line bruslaře (vyznavače odvětví aggressive in-line), ale mohou ho využít i skateboardisté, lidé na koloběžkách a další.

Obnova lokality trvala 6 měsíců (červen–listopad 2019) a stála 4 991 000 Kč z rozpočtu města Brna.