Radní podpoří finančními dotacemi studenty, kreativce i festival technologií

Meziuniverzitní studentská soutěž, kreativní vouchery a festival Prototyp jsou tři projekty, jimž radní schválili poskytnutí dotace. O financích v celkové výši téměř osmi milionů korun rozhodnou zastupitelé v září.

Podpora ve výši 2,64 milionů korun poputuje na projekt Meziuniverzitní studentská soutěž MUNISS 2019–2022 a návazný projekt MUNISS+. Jejich cílem je spolupráce města Brna s nadanými studenty vysokých škol v Brně, konkrétně studenty Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického v Brně a Mendelovy univerzity v Brně. Díky této spolupráci získá město nové inovativní nápady pro svůj rozvoj.

Meziuniverzitní soutěž MUNISS se koná od roku 2011/2012, proto byl letos do projektu nově zařazen také program MUNISS+, který prohlubuje spolupráci studentů s absolventy této soutěže.

„Díky programu MUNISS+ může magistrát zadávat témata z různých odborů a získat tak odbornější studie. Zapojené vysoké školy garantují široké portfolio oborů a fakult, což umožňuje řešit problémy z různých oblastí. Vzhledem k zapojení Bratislavy pak využíváme i zahraničních zkušeností," popsal výhody studentské soutěže náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

MUNISS je zařazen mezi projekty akčního plánu Strategie #brno2050, kdy naplňuje hodnotu „Vzdělané univerzitní město". Projekt také naplňuje cíle a priority Strategie a koncepce rozvoje univerzitního školství v Brně, která vznikla v roce 2011 ve spolupráci se všemi vysokými školami v Brně.

Spolupráci malých a středních jihomoravských firem s poskytovateli kreativních služeb podpoří částka 4,5 milionu korun, kterou dnes schválili radní Jihomoravskému inovačnímu centru na tzv. kreativní vouchery. Firmy tak mohou už popáté poptat například vytvoření webu, videoprodukci nebo vytvoření marketingové strategie. Díky tomu se pak tyto firmy stávají konkurenceschopnější a inovativnější. Voucher pokrývá 75 % ceny zakázky, a to až do výše 100 000 Kč. Firmy zaplatí celou zakázku a Jihomoravské inovační centrum jim pak voucher zpětně proplatí. Minimální celková hodnota zakázky je 50 000 Kč bez DPH.

Dalších 650 tisíc korun podpoří letošní ročník festivalu Prototyp Brno. Ten spojuje umění, vědu a technologii a za pět let fungování se stal tradiční akcí brněnského podzimu. Letos se navíc festival spojí s celosvětově úspěšným Maker Faire, tedy festivalem kutilů 21. století.

„Prototyp, letos doplněný o Maker Faire, nabízí výstavy umělců, řadu workshopů i přednášek. Oslovuje kromě veřejnosti také odborníky z regionu i zahraničí. Na příští rok navíc chystají pořadatelé odbornou konferenci. Město tak podporuje platformu, která rozvíjí spolupráci brněnských institucí, firem i univerzit a zároveň ukazuje nové technologie běžným lidem," vysvětlil Tomáš Koláčný.