Město jedná rychle: Cykloobousměrky se v co největší míře pokusí zachovat

Město dodrží slib, který dalo koncem minulého týdne na jednání se spolkem Brno na kole a s Policií ČR, a neprodleně začalo v lokalitách, v nichž hrozí zrušení cykloobousměrek, hledat alternativní dopravní řešení. Během měsíce by měly být k dispozici návrhy bezpečných a komfortních cykloopatření pro cyklisty. Minimálně ve dvou případech, konkrétně v ulicích Radnická a Veselá, chce možnost jízdy v obou směrech zachovat.

„Deklaroval jsem to už minulý týden: chápeme cyklodopravu jako plnohodnotný způsob dopravy. A z našich dosavadních činů je vidět, že ji podporujeme. Současně ale prostě není možné jít proti stanovisku policie, zvláště pokud naplňuje Národní strategii bezpečnosti silničního provozu pro období 2011–2020," řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl a dodal: „Proto jsem tedy dnes zadal Odboru dopravy MMB, aby ihned zahájil přípravu projektů tras, kudy v daných lokalitách cyklistickou dopravu povedeme, a to v úzké součinnosti s Policií ČR. Jedině tak, že budeme od počátku spolupracovat, bude následně možné navržená řešení bez problémů schválit. Průběžně také chceme jednat s cykloskupinou působící při odboru dopravy a samozřejmě se spolkem Brno na kole," doplnil informace radní Kratochvíl. Současně zdůraznil, že i v ostatních případech bude preferováno využití cykloobousměrek. „V souladu s postojem policie ale budeme vždy klást důraz na bezpečnost jak cyklistů, tak ostatních účastníků silničního provozu," upřesnil Petr Kratochvíl.

Aktuální úpravy provozu v ulicích Radnická, Veselá, Mlýnská, Arne Nováka, Gorkého a na Mendlově náměstí si vyžádala nutnost změny dopravního značení v rámci systému rezidentního parkování. Odbor dopravy při něm vycházel ze stanoviska Policie ČR k předložené projektové dokumentaci.