Grand Prix 2019: Strážníci se chystají

Nápor v dopravě, častější rušení nočního klidu nebo větší riziko vandalismu patří mezi důvody, proč brněnští strážníci v době mistrovství světa silničních motocyklů razantně posilují dohled.

V očekávání jednoho z nejrušnějších víkendů vyčlenila městská policie pro Grand Prix dvě stovky strážníků. Od pátku do neděle budou působit nejčastěji v okolí Masarykova okruhu, Žebětíně a Bystrci, kde budou předcházet kriminalitě a pomáhat řidičům. „Tisíce příznivců motoristického sportu ze všeho nejvíce zatíží dopravu. Přispějeme k plynulému příjezdu a příchodu návštěvníků, hlídky následně usměrní i odjezd stovek motocyklů a automobilů od Masarykova okruhu. Naší snahou je předejít dopravnímu kolapsu a možným kolizím vozidel s pěšími," vysvětlil za městskou policii Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů.

Strážníci jsou připravení i na možné potíže v oblasti veřejného pořádku. Porušování zákonů a vyhlášek však obvykle zůstává v rovině přestupků. V loňském roce pokutovali například mladého Slovince, který se v Křížové ulici neúspěšně pokoušel vyvrátit dopravní značku. Především v nočních hodinách přijalo operační středisko městské policie desítky telefonátů upozorňujících na silně opilé lidi v ulicích. Rekordmankou se stala jednačtyřicetiletá žena, která nadýchala tři a půl promile alkoholu a kvůli opakovaným ztrátám vědomí ji sanitka odvezla do nemocnice. Hluk silných strojů plašil v okolí Masarykova okruhu zvířata a strážníci ve spolupráci s majitelkou domu v ulici Pod Mniší horou vysvobodili z pozemku zmateného a odřeného srnce, který nejprve naskakoval do pletiva a potom zůstal vyděšeně stát mezi stěnou domu a plotem.

„V minulých letech strážníci několikrát poskytovali první pomoc lidem se zdravotními potížemi. Loňské horké počasí ukázalo, jak důležité je doplňovat tekutiny a chránit se před sluncem," upozornil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. Dění na automotodromu přivádí část návštěvníků i do centra města. Strážníci proto posílí směny také tam. „V pěší zóně chceme zabránit neoprávněným vjezdům motoristů. Díky většímu počtu hlídek můžeme pružněji reagovat na rušení nočního klidu nebo případné jiné komplikace," doplnil.

Dopravní a bezpečnostní opatření jsou především preventivní a mají přispět ke klidnému průběhu Velké ceny.

Na příjezdových trasách ve směru od Žebětína budou hlídky strážníků zejména korigovat a usměrňovat příjezd na vyhrazená parkoviště, zajišťovat průjezdnost všech silnic, a také zamezí řidičům v tom, aby vjížděli bez povolení k některým tribunám. „Výrazně doporučujeme návštěvníkům, aby využili mimořádných linek dopravního podniku. Pohodlně je dopraví z centra města i mezi jednotlivými tribunami," zdůraznil Emil Zdražil, vedoucí dopravní jednotky.

Odjezdové trasy jsou každý rok přetíženy náporem vozidel i pěších. Městská policie proto žádá o zvýšenou vzájemnou toleranci, ohleduplnost a respektování pokynů strážníků i policistů, kteří se budou společně starat o co nejplynulejší provoz.